Sasu Salin on ollut Suomen koripallojoukkueen runkokalustoa jo kauan. 31-vuotias taituri sai myös henkilökohtaisen kunnianosoituksen, kun hänet nimettiin Susijengin kapteeniksi. Perhearkea Salin viettää vaimonsa kanssa Teneriffan maisemissa.
– Mikäs täällä on ollessa. Olemme koko perhe viihtyneet tosi hyvin Teneriffalla. Santa Cruz on kiva kaupunki ja joukkueellakin menee kivasti, joten ei valittamista, Sasu tunnelmoi kesäisen lämpimässä säässä.
Ja mikäs on fiilistellessä, sillä Salinin edustama koripallojoukkue komeilee Espanjan koripalloliigan kärkipaikalla. Ilonaiheita on ollut useita, sillä Salin sai Kia-vaimonsa kanssa toisen lapsen viime vuoden elokuussa. Ennestään pariskunnalla on toinenkin lapsi, joten perheeseen kuuluu nyt tyttö ja poika.
– Arkemme on samanlaista kuin missä tahansa muuallakin. Aamuisin heitämme esikoisen päiväkotiin, ja Kia jää kotiin hoitamaan nuorempaa. Itse lähden treeneihin tai matseihin. Ei mitään ihmeellistä siis, Sasu kertoo.
– Arki on aika kokopäivätyötä, mutta hauskaa. Sekin on kivaa, ettei ulos lähdettäessä tarvitse tapella kurahaalareiden kanssa, jolla Salin viittaa esimerkiksi Suomen loskakeleihin.
Alla valloittava perhekuva Salineista. Lisää kuvia ja yhden videon näet klikkaamalla reunassa olevaa nuolta. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kia-vaimo ei säästele sanoja, kun hän ylistää miestään.
– Sasu on aivan super-isä ja läsnäoleva puoliso, Kia kehuu.
– Tosin välillä vaimona menee hermo siihen kaikkeen jekutteluun. Hänellä on jatkuvasti pilkettä silmäkulmassa, joskus vähän liikaakin. Yhtenäkin päivänä hän näytti ruokapöydässä, miten pastan läpi voi puhallella herneitä. Olipa kiva, kun lapsetkin siinä sitten tulivat oppineeksi sen, Kia toteaa nauraen.
Kun on kyse ammattilaisurheilijasta, kuuluu arkeen myös yksi haastavampi puoli. Matkustamista riittää etenkin maajoukkuetta edustettaessa, joten Kia huolehtii taapero- ja vauvaikäisistä lapsista joskus kaksikin viikkoa yksin.
– Lasten myötä isovanhempien läsnäoloa kaipaa vielä enemmän, kun eihän meillä täällä Teneriffalla ole samanlaista tukiverkkoa kuin Suomessa.
Espanjalaisessa kulttuurissa lapsia huomioidaan paljon enemmän kuin Suomessa, joka näkyy muun muassa päiväkotien arjessa. Lapsilla on jopa yhteneväiset asut hoidossa ollessaan.
– Niiden myötä kaikki lapset ovat samalla viivalla, eikä eriarvoistumista synny.
– Myös päiväkotiopettajat ovat aivan ihania. He antavat paljon palautetta, lähettävät lapsista kuvia ja keksivät juhlallisuuksia pienistäkin asioista. On ollut tosi kiva huomata, miten hyvin vanhempi lapsemme viihtyy siellä ja on oppinut espanjaakin.
Pariskunta toteaakin, että suomalaisilla olisi paljon opittavaa espanjalaisesta kulttuurista, mitä tulee lapsikeskeisyyteen.
– Täällä ollaan tosi perhekeskeisiä ja lasten suhteen rennompia. Ravintolassa voi olla huutavan pikkulapsen kanssa, eikä ketään haittaa. Suomessakin lapsia voisi huomioida ravintoloissa paremmin, Sasu kertoo.
– Suomessa keskitytään omiin lapsiin. Täällä muutkin vanhemmat osallistuvat, jos leikkipuistossa joku ajaa liian kovaa leikkimopolla tai jos tarvitsee antaa lisää vauhtia keinussa. Jos joku näkee jotain, siihen puututaan positiivisella tavalla, Kia toteaa.
Katso kuvia Salinien kotioloista Seiskan sivulta alla olevasta linkistä, josta löytyy myös pariskunnan kotia esittelevä video.
Lähde: Seiska