KotiRemontointi ja rakentaminenNäin poistat kosteiden tilojen silikonisaumat

Näin poistat kosteiden tilojen silikonisaumat

Silikonisaumat eivät kestä ikuisesti. Ajan kuluessa ne alkavat näyttää epäsiisteiltä, mutta mikä vielä ongelmallisempaa: ne eivät välttämättä ole enää tiiviitä. Saniteettisilikoneissa olevat homesuojaukset kuluvat pois, jolloin silikonin pinnalle voi ilmaantua hometta.

Kun silikoni ajan saatossa kuivuu ja hapertuu, ei se enää ole kokonaan vesitiivis. Tällöin sauma alkaa vuotaa, ja vettä pääsee laattojen ja vedeneristeen väliin. Seurauksena on kosteusvaurion riski. Silikonisaumat tulisikin uusia noin 3–5 vuoden välein.

Silikonisaumat tulisi uusia, kun ne eivät enää ole kunnolla kiinni laatassa, tai jos niihin on ilmestynyt mustaa hometta. Silikonit myös kellastuvat ajan saatossa, jolloin ne voidaan vaihtaa ulkonäöllisistä syistä.

Silikonisaumojen poisto

Voit käyttää vanhojen silikonisaumojen poistoon mattoveistä. Myös silikonin poistoon tarkoitettua työkalua voi käyttää, jolloin vesieriste säilyy varmemmin ehjänä. Muovinen poistotyökalu voi kuitenkin olla tehottomampi, jos silikoni on tiukasti kiinni. Käytä tällöin apuna myös mattoveistä.

  1. Irrota silikonisauma vetämällä laatan pintaa vasten mattoveitsellä sen molemmilta puolilta. Muista varoa alla olevaa vesieristettä! Mattoveistä on parasta pitää hieman vinossa, jolloin vaara vesieristeen leikkaamiseen on pienempi. Yksi keino varmistaa vesieristeen ehjänä säilyminen on säätää mattoveitsen terä niin lyhyeksi, että se ei pääse osumaan eristeeseen.
  2. Vedä irrotetut silikonit pois saumasta (isoina kappaleina, mikäli mahdollista).
  3. Kaavi ja raaputa silikoninjäämät irti laatoista huolellisesti.
  4. Imuroi sauma käyttäen apuna harjasuulaketta.
  5. Pyyhi saumakohta lopuksi asetonilla. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta!

On tärkeää, että laatan ja seinän pinta on kokonaan puhdas silikonista, jotta uusi silikoni saadaan vedettyä tiiviisti.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT