KotiIdeat / vinkkejäMustia pisteitä kylpyhuoneen laatoissa? Toimi näin:

Mustia pisteitä kylpyhuoneen laatoissa? Toimi näin:

Onko kylpyhuoneesi laattoihin alkanut ilmestyä mustia pisteitä? Laattojen ja saumojen pinnassa olevat mustat pisteet ovat itseasiassa hometta, jota voi ilmaantua kylpyhuoneeseen, jossa on huono ilmanvaihto, tai joka on ollut pitkän aikaa kostea ja lämmin.

Onneksi pintahomeongelma voidaan poistaa kotikonstein.

Jos pisteitä ilmestyy jatkuvasti uudelleen, voi olla, että kylpyhuoneessa on laajempi homeongelma. Tällaisessa tapauksessa on parasta ottaa yhteyttä sisäilmaongelmien asiantuntijaan, joka voi selvittää tilanteen todellisen laidan.

Mustat täplät kylpyhuoneen laatoissa ja saumoissa ovat rumia. Mutta huolestuttavampaa on, että ne voivat aiheuttaa pidemmällä aikavälillä terveysongelmia. Jos hometäpliä ei puhdisteta, home jatkaa leviämistään yhä laajemmalle alueelle. Ongelma ei myöskään pysyttele pelkästään kylpyhuoneen puolella: Kylpyhuoneen home lisää mikrobien määrää hengitysilmassa koko asunnossa. On siis tärkeää, että hometäplät puhdistetaan ilman viivyttelyä.

Pintahomeesta voi päästä eroon melko vaivattomasti. Lue tästä vinkit, kuinka puhdistaa homepisteet kylpyhuoneen laatoista ja saumoista.

Tarkasta ensin saumojen kunto

Jos saumoissa on silikonia, on silikoni parempi poistaa ja uusia, sillä silikonisten saumojen puhtaaksi saaminen on haastavaa. Yleisesti ottaen silikonisaumat tulisi vaihtaa 3–5 vuoden välein. Jos päädyt vaihtamaan silikonit, käytä poistoon muovista työkalua, joka on tarkoitettu kyseiseen puuhaan. Mattoveitsellä tai muulla terävällä työkalulla sompaillessa saatat vahingossa rikkoa alla olevan vesieristyksen.

Laattojen välisistä laastisaumoista homeen voi puhdistaa, eikä niitä yleensä tarvitse vaihtaa. Mikäli saumat eivät ole ehjät, on niiden vaihto paikallaan. Saumauksia uusiessa on samalla hyvä tarkistaa, että alla ei muhi homepommia. Laattasaumojen vaihtoon kannattaa etsiä pätevä ammattilainen.

Puhdista home laatoista ja saumoista

Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistamiseen voidaan käyttää monenlaisia aineita. Usein puuhaan suositellaan käytettävän kloriittia, sillä se tappaa tehokkaasti homeen ja bakteerit.

Huomioi, että kloriitti on hengitysteille voimakas myrkky. Huolehdi siis hyvästä ilmanvaihdosta. Hometta siivotessa on hyvä myös käyttää aina hengityssuojainta.

Näin puhdistat homeen kylpyhuoneen laatoista:

 1. Kastele laatat vedellä.
 2. Käy homekohdat läpi kloriitilla. Hinkkaa laattoja juuriharjalla tai tiskiharjalla. Saumojen puhdistukseen sopii hammasharja.
 3. Huomioi, että et levitä hometta laajemmalle.
 4. Anna kloriitin vaikuttaa hetki.
 5. Huuhtele.
 6. Kun työ on valmis, puhdista homeen kanssa kosketuksissa olleet välineet huolellisesti.

Hengitysteille ystävällisempi vaihtoehto on käyttää puhdistukseen ruokasoodaa:

 1. Sekoita noin 100 grammaan ruokasoodaa pieni määrä vettä, niin että muodostuu tahna.
 2. Levitä tahna laattoihin ja saumoihin.
 3. Anna vaikuttaa noin tunnin verran.
 4. Harjaa sooda laatoista. Käytä saumojen puhdistamiseen hammasharjaa.
 5. Huuhtele laatat vedellä.
 6. Puhdista työvälineet erittäin huolellisesti homeenpoiston jälkeen.

Näin vältät pintahomeongelman jatkossa

Vedä seinä- ja lattialaatat lastalla jokaisen suihkukerran jälkeen. Huolehdi, että kylpyhuoneessa on riittävä ilmanvaihto. Jätä tarvittaessa ikkuna tai ovi auki. Siivoa kylpyhuone säännöllisesti: kun pinnoilla ei ole bakteereja, ei hometta pääse muodostumaan.

Kuvat: Pexels, Instagram

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT