KotiAsuminenAsuntokaupan asiantuntijoille esitettiin viisi väitettä - näin he vastasivat

Asuntokaupan asiantuntijoille esitettiin viisi väitettä – näin he vastasivat

Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen ja Neliöt Liikkuu LKV:n perustaja Andrei Koivumäki ovat asuntokaupan asiantuntijoita. He arvioivat alan tämänhetkistä tilannetta ja myös ennakoivat tulevaa. Heille esitettiin viisi väitettä.

1. Yksiöt eivät mene kaupaksi

Pieniä koteja, eritoten yksiöitä, on tällä hetkellä paljon kaupan.

– Yksiöt eivät mene tällä hetkellä kaupaksi yhtä nopeasti kuin aiemmin. Suurin syy on se, että sijoitusostaminen on nyt selkeästi harvempaa kuin aiemmin. Toisaalta yksiöiden kohderyhmä on tiedossa; paljolti yhden hengen kotitaloudet ja painotus nuorissa aikuisissa. Ensiasunnon ostajille aika on nyt otollinen, Leinonen sanoo.

Koivumäki arvioi yksiöiden hintojen olevan nyt 7–9 vuoden takaisella tasolla.

– Jos haluat yksiöstä vuosien 2019–2022 hintatason, voit unohtaa myymisen vuosiksi. Ne ajat ovat ohi. Jos ostit kuumimpaan markkinaan yksiön uudiskohteesta tai vaikkapa Kalliosta, voit vähentää vähintään 1000 euroa neliöltä tai jopa 1500 euroa neliöltä, Koivumäki toteaa.

2. Asuntojen myyntiajat venyvät

Asuntojen myyntiajat ovat kasvaneet. Realistisen myyntihinnan asettaminen heti alussa voi ratkaisevasti lyhentää myyntiin kuluvaa aikaa.

– Näin tapahtuu aina, kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, joten tämä on täysin normaalia. Oikein hinnoitellut kodit menevät kaupaksi. On vain varauduttava siihen, että jos ennen asunto meni kaupaksi viikossa, niin nyt myynti voi kestää hyvinkin kuukauden, Koivumäki vastaa.

Leinonen sanoo aikataulujen muuttuneen pitkälti vaikean yleisen taloustilanteen takia.

– Ennen kaikkea kontrastit myyntiajoissa ovat kasvaneet paljon. Osa asunnoista ei tahdo mennä kaupaksi lainkaan, osa menee entiseen tapaan. Halutulla sijainnilla olevat ja realistisesti hinnoitellut asunnot menevät nytkin nopeasti, Leinonen kommentoi.

– Jos kohteessa on väärä hintapyyntö, ei se mene kaupaksi hyvässäkään markkinassa. Älä siis hinnoittele asuntoasi väärin, jotta myyntiaika ei veny mahdottomaksi tai asunto jää kokonaan myymättä. On mukavampaa, että kodistasi kilpaillaan, kuin että siitä tingitään, eikö? Koivumäki toteaa.

3. Nyt ei ole hyvä aika myydä

Yleisesti asuntojen hinnat ovat laskeneet tämän ja viime vuoden aikana. Se pätee laajasti Suomen asuntokantaan. Asunnonvaihtajan kannalta siis sekä nykyisen kodin myyntihinta että ostettavan uuden kodin hinta ovat todennäköisesti molemmat aiempaa matalammat.

– Omistusasuntoa vaihtamista pohtiessa kannattaa nyt huomioida, paljonko asuntojen hinta on muuttunut parin vuoden takaisesta euroissa ja prosenteissa. Siten saa käsityksen oman asunnon ja mahdollisen uuden asunnon arvon potentiaalisesta huipusta, Leinonen sanoo.

Koivumäki muistuttaa, että “hyvät ja oikein hinnoitellut kohteet menevät edelleenkin kaupaksi keskimääräistä parempaan hintaan viikoissa”.

– Jos sulla on lainaa, korkojen osuus on niin suuri monissa kohteissa, että vaikka asunnon arvo nousisi seuraavien 7 vuoden aikana 10 prosenttia, olet tuossa ajassa maksanut niin paljon korkoja, että ne eivät edes kata asunnon arvon nousua, Koivumäki kommentoi.

Osallistu arvontaan ja voita 8000€ arvoinen aurinkosähköjärjestelmä

4. Asuntoa ei kannata remontoida ennen myyntiä

Kun myyntiajat tällä hetkellä venyvät, usein syyksi ajatellaan asunnon remontoimattomuutta. Remonttien välillä on kuitenkin tässäkin mielessä isoja eroavaisuuksia.

– Tänä päivänä ostajat ovat vaativia ja tarkkoja, joten ei riitä, että maalaat itse sieltä sun täältä. Jos remontoit saadaksesi voittoa tai premium-hinnan, remontoi viimeisen päälle kunnolla ja mielellään lattiasta kattoon. Muuten ostaja huomaa, että olet yrittänyt vähän meikata, eikä ole valmis maksamaan remonttijäljestä, Koivumäki sanoo ja lisää:

– Harva osaa tehdä remontin niin laadukkaasti jokaista yksityiskohtaa huomioiden ja sellaiseen hintaan, että se kattaa kulut ja siihen käytetyn ajan.

Merkittävien remonttien osalta nykypäivän suunta on kuitenkin selkeä; tällä hetkellä suomalaiset voittopuolisesti arvostavat mahdollisimman muuttovalmiita kohteita.

– Suurimmat remontit olisi hyvä olla tehty ennen kauppaamista. Ja kyllä kevyt pintaremontti tai stailauskin on usein järkevää tehdä, jotta koti näyttää siistiltä ja houkuttelevalta. Niissä kannattaa luottaa ammattilaisiin, Leinonen kertoo.

5. Korkojen nousu huolestuttaa

Suomessa totuttiin vuosien ajan nollakorkoisiin asuntolainoihin, joten muutos nykyhetkeen on ollut yhtäkkinen ja suuri.

– Korkotaso on aika pitkälti vakiintunut, ja tälle tasolle se tulee jäämään joksikin aikaa. Vuoden tai kahden päästä se todennäköisesti lähtee laskuun. Nollakorkojen aika kannattaa kuitenkin suosiolla unohtaa, Koivumäki toteaa.

Kiinnostus omistusasumista kohtaan on entisellään. Oikotiestä asuntoa etsii noin 1,1 miljoonaa ihmistä viikoittain.

– Oma talous kannattaa aina laskea sen mukaan, että pärjää, vaikka korot hieman nousisivatkin. On vain hyvä, että ihmiset harkitsevat tarkoin sellaisia suuria päätöksiä, jollainen asunnon hankkiminen on. Kyllä se korkojen nousu suomalaisia tällä hetkellä huolestuttaa. Pitkällä tähtäimellä korkotasot kyllä tasoittuvat, Leinonen päättää.

Lue parhaimmat viihdeuutiset Halloota.comista!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT