KotiIdeat / vinkkejäNäin saat maalitahrat pois vaatteistasi

Näin saat maalitahrat pois vaatteistasi

Joskus voi käydä niin, että suojavaatteet unohtuvat kaappiin, kun maalipurkki tulee otettua esiin – ja pyyhkäiset tuoretta maalia lempivaatteisiin! Onneksi peli ei ole välttämättä vielä menetetty, kunhan toimit nopeasti. Kun maali kuivuu, on todennäköistä, ettei tahraa enää saa pois – vaikka aina tietenkin kannattaa yrittää. Lue tästä, miten voit saada maalitahrat pois vaatteesta.

Kuinka saat vesiohenteisen maalin pois vaatteesta

Lateksimaalit (joita käytetään yleensä seinien ja katon maalaamiseen) ja akryylimaalit ovat vesiohenteisia, joten niitä on helpompi poistaa kuin muun tyyppisiä maaleja.

  1. Aloita poistamalla maalipisarat pois tylpällä veitsellä, kuten voiveitsellä.
  2. Huuhtele sitten vaatteen nurjalta puolelta lämpimällä, – mutta ei kuumalla – juoksevalla vedellä. Huuhtele muutaman minuutin ajan, kunnes tahra alkaa haaleta. T-paidat ja muut ohuet vaatteet puhdistuvat nopeammin kuin painavat vaatteet, kuten farkut.
  3. Lisää käsitiskiainetta tahran päälle vaatteen oikealle puolelle. Älä hiero ainetta kankaaseen, sillä hinkkaava liike saa tahran tarttumaan entistä pahemmin. Huuhtele nurjalta puolelta. Toista, kunnes maalia ei enää irtoa.
  4. Pistä vaate lopuksi pesukoneeseen. Pese vaate pesukoneessa, mutta älä anna sen kuivua ennen kuin olet varma, että tahra on lähtenyt. Jos huomaat, että tahraa on vielä jäljellä, kokeile uudestaan käsitiskiaine + huuhtelu -käsittelyä.

Kuinka saat öljymaalin pois vaatteesta

Öljypohjaisia maaleja käytetään maalaustöissä, joissa tarvitaan kestävyyttä. Tämän tyyppinen maali on hankalampaa poistaa vaatteesta.

  1. Raaputa ylimääräinen maali pois.
  2. Imeytä maalia puhtaaseen valkeaan liinaan niin paljon kuin mahdollista.
  3. Lisää pala kartonkia vaatekerrosten väliin, jotta et levitä tahraa toiselle alueelle.
  4. Taputtele tahraa tärpätillä takapuolelta puhtaalla liinalla tai paperipyyhkeellä. Älä kokeile tätä asetaattikankaisiin, sillä ne sulavat. Taputtele kohtaa puhtaalla liinalla tai paperipyyhkeellä kunnes maalia ei enää irtoa.
  5. Lisää käsitiskiainetta suoraan tahran päälle, huuhtele nurjalta puolelta.
  6. Pese

Mitä jos et saa maalia pois vaatteesta?

Joskus tahraa ei saa irti, vaikka kuinka yrittäisi sinnikkäästi tahranpoistoa. Kun peli on menetetty, harkitse lisääväsi vaate remppavaatekokoelmaasi. Tai roiski siihen enemmä maalia, ja käytä sellaisenaan – tämä voi näyttää hienolta etenkin denimvaatteessa!

Kuva: Pexels

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT