KotiHelppooHuvilan rakentaminen - luvat, valmistelut ja lainat

Huvilan rakentaminen – luvat, valmistelut ja lainat

Talon tai huvilan rakentaminen on monelle elämän suurin urakka, ja siihen tarvitaan paljon huolellista suunnittelua, ennakointia sekä osaavia ammattilaisia, jotta lopputulos on juuri sellainen, kuin alun perin haluttiin.

Jo ennen varsinaisten rakennustöiden aloittamista on paljon tehtävää, johon kuuluvat muun muassa luvat ja rahoitus. Projektin kustannukset on syytä laskea mahdollisimman realistisesti ja jättää vielä riittävästi varaa vääjäämättömille budjetin ylityksille.

Lainat

Käytännössä jokainen rakentaja ja remontoija rahoittaa hankkeensa lainoilla, joista varsinkin pienimmät kannattaa niputtaa yhteen muiden lainojen kanssa, koska silloin niihin saa kokonaisedullisimmat korot. Lainoja voi vertailla ja yhdistellä juuri sitä varten luoduilla sivustoilla. Esimerkiksi lainavertailusivusto Sortter.fi tekee kaiken vertailun puolestasi parhaan koron takuulla ja maksaa sinulle vielä jopa kuukauden korot, jos kilpailutat lainasi heidän kauttaan ja valitset lainatarjouksen 31.12.2019 mennessä.

Valmistelu

Perttu rakensi upeaan järvimaisemaan Pohjanmaalle Villa Ukko -nimisen huvilan, ja projektin kaikki vaiheet ovat katsottavissa täällä Helppoo-sivustolla.

Villa Ukko on talviasuttava huvila, joka ei käytännössä eroa kunnallistekniikan ulkopuolella olevasta omakotitalosta. Huvilaan tulee sähkö, mutta ei kunnallista vettä eikä viemäröintiä.

Kun projektin rahoitus on kunnossa, ensin laaditaan talon ja mahdollisten muiden rakennusten piirustukset.

Vastaava mestari ja pääsuunnittelija kannattaa ottaa mukaan heti rakennusprojektin alkuvaiheessa. Tällöin vältytään monesti turhalta työltä ja väärinymmärryksiltä rakennusprojektin aikana. Hyvä pääsuunnittelija ja vastaava mestari voivat myös tuoda säästöjä projektiin omalla ammattitaidollaan.

Ennen rakentamista kannattaa tutustua tonttiin tarkoin ja kysyä kunnan rakennusvalvonnalta kaavamääräyksistä sekä muista vaatimuksista. Apua kyllä saa, sillä rakennusvalvonnan tehtävä on neuvoa rakentajaa.

Ennen rakentamisen aloittamista kunnalta haetaan rakennuslupa. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin, koska sen käsittelyyn menee aikaa. Varmista, että kaikki on hakemuksessa juuri niin kuin haluat, jotta muutoksia ei tarvitse tehdä jälkeenpäin. Yleensä joistakin pienistä muutoksista voi pystyä sopimaan rakentamisen aikana, mutta esimerkiksi talon paikan tai koon muuttaminen vaatii muutoksen myös rakennuslupaan. Rakennuslupamuutokset ovat hitaita ja maksullisia.

Kun rakennuslupahakemus on jätetty, voidaan alkaa etsiä rakentajia. Tässä vaiheessa voidaan myös alkaa kaataa tontilta puita.

Suunnittelu

Kokonaisvaltainen suunnittelu on tehtävä huolellisesti. Katso Pertun huvilaprojektin suunnitteluvideot!

Suunnitteluvaiheessa ennen rakentamisen aloittamista täytyy tehdä mm. sähköliittymän tilaus ja valita maansiirtoyhtiö. Tässä vaiheessa täytyy myös tehdä rakennesuunnitelmat perustuksien, seinärakenteiden ja katon osalta.

Suunnitteluvaiheessa tehdään viemäröintisuunnitelma sisältäen salaojat sekä katsotaan paikat lietesäiliölle ja biopuhdistajalle. Täytyy myös olla päätettynä, mistä taloon saadaan vesi. Jos kunnallista vesiliittymää ei ole, kuten Villa Ukon tapauksessa, vesi voidaan ottaa tontille tehtävästä porakaivosta.

Kunta yleensä vaatii, että ennen rakentamista täytyy olla valmiina ilmanvaihto-, vesi- ja viemärikuvat. Lisäksi nykyään vaaditaan, että kaikkiin asuinrakennuksiin tehdään energiatodistus ja energiaselvitys.

Rakentamisen aloittaminen

Rakennuspaikan merkitseminen kannattaa pyytää kunnalta niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Tämä säästää paljon aikaa, kun ei tarvitse itse merkkailla rakennusten paikkoja. Jos nurkkakepit siirtyvät, kunnalta saa tilattua uuden merkitsemisen (yleensä maksullinen palvelu). Vasta sitten kun kunnan rakennusvalvonta on merkinnyt tontille rakennusten paikat, voit käynnistää varsinaisen rakentamisen.

Puut on tässä vaiheessa raivattu pois, joten nyt kaivetaan talolle pohja ja tehdään tarvittaessa suurten kivien räjäytystöitä. Seuraavaksi tontille tilataan tarvittavat murskeet ja muut maa-ainekset. Katso huvilaprojektin rakentamisvideot.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje