KotiRemontointi ja rakentaminenMilloin remontoijan tulee hankkia muutostöihin lupa?

Milloin remontoijan tulee hankkia muutostöihin lupa?

Onko aikomuksesi tehdä itse, tai teettää kotiisi remontti? Hommiin ei voi suin päin ryhtyä, vaan joissakin tapauksissa muutostyölle täytyy saada etukäteen lupa, tai tehdä ilmoitus.

Lupa-asiat saattavat tuntua hämmentäviltä, etenkin jos kyse on ensimmäisestä projektista. Lue tästä mitä remonttia suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon rakennuslupiin liittyen.

Pintaremontti vai rakennemuutos?

Yleisesti ottaen remontteja voi tehdä ilman lupia, mikäli rakenteisiin ei kosketa eikä rakennuksen käyttötarkoitus muutu. Jos muutostyö sen sijaan on verrattavissa uuden rakentamiseen, on hankittava rakennuslupa. Talon laajentaminen vaatii luvan, jonka saamista määrittää muun muassa tontin rakennusoikeus.

Jos tontille on aikomus rakentaa lisärakennus, tulee rakennuslupien lisäksi ottaa huomioon asemakaavamääräykset. Sama koskee myös rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta.

Mistä luvan tarpeellisuuden voi selvittää?

Kunnan rakennusvalvonnasta voi selvittää etukäteen, tarvitaanko remonttiin lupaa tai ilmoitusta. Yleensä tällainen tarvitaan lähinnä julkisivumuutoksiin, teknisien järjestelmien muutoksiin, laajennuksiin ja rakennemuutoksiin.

Taloyhtiössä asuvan täytyy selvittää lupien ja ilmoitusten tarve isännöitsijältä tai taloyhtiön hallituksen jäseniltä.

Kevyet korjaustyöt ilman lupaa

Kodin pintaremontteihin ei erillisiä lupia tarvita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset maalaustyöt, seinien laatoitukset ja tapetoinnit, sekä lattioiden vaihdot. Myöskään kalustekorjaukset eivät edellytä lupaa.

Luvanvaraiset työt

Muun muassa näihin töihin lupa tarvitaan:

  1. Saunan tai kylpyhuoneen rakentaminen
  2. Kosteiden tilojen laajentaminen tai siirtäminen
  3. Lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihtojärjestelmän, sekä vesi- ja viemärilaitteiden muutostyöt
  4. Kattorakenteiden ja kantavien rakenteiden muutokset
  5. Muutokset lämmöneristyksessä
  6. Julkisivumuutokset
  7. Uuden tulisijan rakentaminen, tai vanhan korvaaminen uudella

Vanhan rakennuksen purkaminen tontilta voi vaatia joko purkuluvan, tai ilmoituksen.

Rakenne- ja julkisivumuutoksiin toimenpidelupa

Kun rakentaminen muuttaa rakennuksen julkisivua, tai muokkaa jollain tavalla sen rakennetta tai teknistä järjestelmää, tarvitaan toimenpidelupa.

Lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmän muutostyöt, vesi ja viemärilaitteiden muutostyöt ja kattomuodon vaihtaminen ovat muun muassa tämänkaltaisia muutostöitä. Myös tontille pystytettävä kiinteä aita tai vaja vaatii toimenpideluvan.

Kunnilla omat sääntönsä

Jos lupa-asiat mietityttävät, on parasta ottaa yhteys oman kunnan rakennusvalvontaan. Rakennustarkastaja on oikea henkilö neuvomaan, vaatiiko suunnittelemasi remontti- tai rakennustyö lupaa. Kannattaa myös ottaa huomioon, että jokaisella kunnalla voi olla omat sääntönsä.

Luvan hakeminen ja päätös

Lupahakemuskaavakkeet ja ohjeet hakemuksen tekemiseen saa kunnanviraston tekniseltä osastolta. Rakennuslupa- tai toimenpidelupahakemus liitteineen jätetään tekniselle osastolle rakennusvalvontaan. Lupapiste-palvelun kautta hakemuksen voi tehdä myös sähköisenä niissä kunnissa, joissa kyseinen palvelu on käytössä.

Rakennuslupapäätöksen saa postitse. Päätöksessä mainitaan muun muassa mahdolliset lupaehdot.

Rakennusluvan saamisessa kestää yleensä kuukaudesta kahteen. Työt voi aloittaa tietenkin vasta, kun lupa on saatu.

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT