KotiRemontointi ja rakentaminenLaattojen maalauksella uusi, raikas ilme – näin teet sen itse

Laattojen maalauksella uusi, raikas ilme – näin teet sen itse

Laattojen maalaus on edullinen, nopea ja helppo keino raikastaa tilan ilme ilman ammattilaisen apua, mikäli laatat ja niiden alla olevat vesieristykset ovat edelleen ehjät.

Laattojen ja kaakeleiden maalaus onnistuu niin kuivissa tiloissa, kuten keittiön välitilassa tai eteisessä, kuin kosteassa kylpyhuoneessakin. Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa asiantuntijoiden ohjeita.

Ennen projektiin ryhtymistä tutki, että tila on rakenteellisesti ja teknisesti hyvässä kunnossa: Tarkista, että laatat ovat ehjät ja että ne ovat kunnolla kiinni. Kylpyhuoneessa on tarpeen mitata kosteus ja katsoa, että lattiakallistukset toimivat, eikä vesi jää seisomaan.

Tämän jälkeen voit aloittaa maalaustyön valmistelun.

Laattojen esikäsittely ennen maalausta

On tärkeää esikäsitellä laatat ennen maalaamista, jotta maali ei myöhemmin hilseile tai irtoa. Huolimaton pohjatyö onkin suurin syy sille, miksi maalaustyö joskus epäonnistuu.

Jos tarkoituksesi on uusia samalla laattojen silikonit, voit poistaa ne ennen laattojen puhdistamista, tai halutessasi sen jälkeen. Ole varovainen silikonia poistaessasi, että et riko alla olevaa vedeneristettä. Käytä muovista työkalua hellävaraiseen silikonin poistoon.

Puhdista sitten laattojen pinta rasvasta, liasta ja pesuaineiden jäämistä. Tähän sopii esimerkiksi soodapohjainen maalarinpesuaine. On hyvä käyttää puhdistuksessa mikrokuituliinaa, joka ei jätä laattojen pinnalle nukkaa. Huuhtele liinaa usein, jotta et siirrä likaa laatasta toiseen.

Pese lopuksi laatat pesuaineesta, ja anna kuivua vähintään vuorokausi.

Halutessasi voit karhentaa kaakeleita hiomalla niitä kevyesti ennen maalausta, jolloin maali tarttuu paremmin laattapinnalle. Imuroi pöly hionnan jälkeen.

Laattojen maalaus

Huolehdi että huoneessa on riittävä ilmanvaihto, mutta niin, että tilaan ei synny vetoa.

Suojaa suojamuovilla ja teipillä ne alueet, joihin et halua maalia. Maalaa ensin rajauskohdat siveltimellä. Maalaa sen jälkeen muut alueet hienokarvaisella telalla, jonka nukkapituus on viidestä kahdeksaan millimetriä.

Maalaa pieni alue kerrallaan, niin että maali ei ehdi kuivua kesken viimeistelyn.

Tasoita maalikerros vetämällä tela lopuksi aina samaan suuntaan. Voit tehdä viimeistelyn myös tuuhealla siveltimellä telan sijaan, mikäli jäljestä ei tule muuten riittävän tasainen.

Jos vaihdat laattojen väriä, voit joutua maalaamaan ne useampaan kertaan. Vältä jättämästä liian paksua maalikerrosta. Onnistuneen lopputuloksen kannalta on parempi maalata useampi ohut kerros.

Anna maalin kuivua vähintään vuorokausi, ennen kuin maalaat pinnan toiseen kertaan.

Halutessasi voit hioa kuivaa maalipintaa kevyesti maalikertojen välissä, jolloin lopputuloksesta tulee sileämpi. Käytä hiontaan paperia, jonka karkeus on 240.

Maalaa toinen kerros samalla tavalla kuin ensimmäinen.

Jos kyseessä on kuiva tila, anna maalin kuivua vähintään vuorokausi ennen kuin otat sen käyttöön. Jos kyseessä on kostea tila, huomioi että maalipinnan täytyy antaa kuivua vähintään kolme vuorokautta, ennen kuin sille voi roiskuttaa vettä.

Maalipinta saavuttaa lopullisen kovuutensa vasta noin kahden viikon päästä maalauksesta. Siksi on paras, jos tila ei joudu kovaan käyttöön heti maalauksen jälkeen.

Maalauksen jälkeen

Poista rajausteipit heti, kun maali on pintakuiva. Teippaa rajat uudestaan ennen kuin maalaat laatat toiseen kertaan. Älä laita teippejä vastamaalattuun pintaan.

Laita silikonit tai muut tiivisteet saumoihin vasta lopuksi, kun viimeinenkin maalikerros on saanut kuivua vähintään vuorokauden.

Huomioi, että seinäkaakelimaali ei sovi lattialaattojen maalaukseen, sillä se on liian liukas, eikä kestä kulutusta samalla tavalla.

Kuivunut ja kovettunut kaakelimaali kestää vettä ja puhdistusta.

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT