KotiUutisetVuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa

Vuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa

Joskus vuokrasopimuksen määräaikaisuus tai sen pitkä irtisanomisaika saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia niin vuokralaiselle kuin vuokranantajalle. Esimerkiksi uuden opiskelupaikan tai isomman remontin vuoksi voi syntyä halu päättää vanha vuokrasopimus nopeammin, kuin se sopimuksen tai lain mukaan olisi mahdollista.

Tällöin vuokrasopimuksen päättämissopimus on oiva apu tilanteeseen – sen avulla sopimuksen osapuolet voivat yhteisymmärryksessä päättää vuokrasopimuksen ennenaikaisesti, esimerkiksi ilman lain pakottavia irtisanomisaikoja.

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Vilponen kertoo, mikä päättämissopimus on ja mitä sen laadinnassa kannattaa pitää silmällä.

Sopimuksen sisältö on vapaasti sovittavissa

Sopimuksen osapuolet voivat sopia melko vapaasti vuokrasopimuksen sisällöstä sopimusvapauden puitteissa. Usein kuitenkin unohtuu, että sopimusvapaus ulottuu yhtä lailla myös sopimuksen päättämiseen. Jos siis vuokrasopimuksen osapuolet haluavat päättää vuokrasuhteen, sopimuksen päättäminen yhteisymmärryksessä on helppo ratkaisu tilanteeseen.

”Elämäntilanteet voivat muuttua joskus nopeasti, jolloin laissa määritelty irtisanomisaika saattaa tuottaa käytännön ongelmia. Päättämissopimus on usein hyvä ratkaisu yllättäviinkin tilanteisiin, sillä sen sisällöstä voidaan sopimusvapauden nojalla vapaasti sopia”, Vilponen toteaa.

Päättämissopimus mahdollistaa sen, että osapuolet voivat valita sopimuksen päättymään vapaasti haluamanaan ajankohtana, vaikka heti. Päättämissopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi sopimuksen päättämiseen liittyvästä korvauksesta tai siitä, ettei mitään korvausta sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä makseta puolin tai toisin. Sopimusvapaus ja yhteisymmärrys mahdollistavat siis hyvin joustavasti erilaisia vaihtoehtoja. Tämä mahdollisuus kannattaa pitää mielessä.

Kirjallinen muoto kannattaa

Vuokrasuhteen päättämisestä kannattaa sopia aina kirjallisesti.  Yksinkertaisimmillaan sopiminen voi tapahtua esimerkiksi tekstiviesti- ja sähköpostikirjeenvaihdossa. Erillisen sopimusasiakirjan laatiminen ja allekirjoittaminen ei siis ole välttämätöntä, mutta osapuolten niin halutessa on se mahdollista.

”Se, että on mustaa valkoisella, on molempien osapuolten etu, jolla minimoidaan jälkikäteiset erimielisyydet”, Vilponen neuvoo.

Sopimukseen kannattaa kirjoittaa auki ainakin sopimuksen osapuolet, vuokrasopimus jota päättäminen koskee sekä se, milloin sopimus päättyy. Halutessaan päättämissopimusta voi täydentää esimerkiksi kirjoittamalla auki päättämistä edeltänyt tapahtumien kulku, mutta päättämissopimus ei vaadi mitään erityisiä perusteita, vaan osapuolten välinen yhteisymmärrys riittää.  Pääasia päättämissopimuksen laadinnassa on se, että sopimus on riittävän selkeä ja se, että siitä käy ilmi osapuolten välinen tahtotila.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT