KotiAsuminenTällaista ennustetaan opiskelija-asuntotilanteesta tänä vuonna

Tällaista ennustetaan opiskelija-asuntotilanteesta tänä vuonna

Kesällä käy vilske opiskelija-asuntojen tarjoajilla, kun opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan ja uudet opiskelijat alkavat etsimään asuntoa opiskelupaikkakunnalta. Usealle asunnonhaun ensimmäinen etappi on paikallinen opiskelija-asuntoyhteisö.

Opiskelija-asuntotilanteesta ennustetaan tänä vuonna tiukkaa.

”Korona-aikana ja parina vuonna sitä ennen monilla paikkakunnilla jokseenkin kaikille hakijoille oli mahdollista tarjota asunto, vaikkei välttämättä sitä ykkössuosikkia. Nyt tilanne on viime vuoden tapaan aiempaa tiukempi,” Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu kertoo.

Opiskelija-asuntojen kysyntää nostavat ainakin yleinen elinkustannusten nousu ja kansainvälisten opiskelijoiden määrä. Kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus on koronan jäljiltä vilkastunut. Ulkomailta muuttavan opiskelijan on vaikea löytää asuntoa tavallisilta vuokramarkkinoilta.

Elinkustannusten nousu näkyy opiskelijan kukkarossa, joten vuokranmaksuun jää vähemmän rahaa. Opiskelija-asuntojen vuokrat määräytyvät markkinahinnan sijaan kustannusten perusteella ja ovat siksi usein selvästi markkinavuokria edullisempia. Kun opiskelijoiden toimeentulo on tiukoilla, edullisesta asunnosta pidetään hanakammin kiinni. Siksi asuntoja myös vapautuu vähemmän uusille opiskelijoille.

”Opiskelija-asunnossa jää rahaa muuhunkin elämiseen,” Lehtoruusu summaa.

Opiskelija-asuntoja vuokraavat säätiöt, yhtiöt, yhdistykset ja ylioppilaskunnat. Asunnot pyritään vuokraamaan eniten tarvitseville. Mitä uuden opiskelijan kannattaa tehdä, jotta asunto löytyisi?

”Asuntohakemus kannattaa laittaa vireille heti, kun saa tiedon opiskelupaikasta. Asuntoja vuokrataan kesän mittaan sitä mukaa kun niitä vapautuu edellisiltä asukkailta. Ei siis kannata hätääntyä, vaikkei asuntotarjous kolahtaisi heti sähköpostiin,” Lehtoruusu vinkkaa.

”Kannattaa myös rohkeasti kokeilla kämppisten kanssa asumista. Parhaimmillaan kämppiksestä saa elinikäisen ystävän.”

Synkkiä pilviä opiskelija-asuntorakentamisen yllä

Tiukkaan opiskelija-asuntotilanteeseen ei ole näköpiirissä nopeaa helpotusta. Uusi hallitus kaavailee leikkauksia opiskelija-asuntorakentamisen kannalta tärkeään erityisryhmien investointiavustukseen. Vuosittaisesta myöntövaltuudesta leikataan yli puolet.

”Opiskelija-asuminen päätettiin pitää investointiavustuksen piirissä, mikä on tietysti hyvä. Toisaalta leikkaus on roima ja rajallisia resursseja jaetaan monen erityisryhmän kesken. Aika näyttää, moniko opiskelija-asuntohanke lykkäytyy tai jää toteutumatta leikkauksen takia,” Lehtoruusu harmittelee.

Uusi hallitusohjelma näkyy opiskelijoiden asumisessa muutakin kautta. Asumistukeen kaavaillaan leikkauksia. Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017.

”Viime vuosina on valmistunut paljon vapaarahoitteista vuokra-asuntokantaa, mutta vuokra voi olla monelle opiskelijalle liian korkea etenkin, kun asumistuki supistuu. Sekin lisännee edullisen asumisen kysyntää,” Lehtoruusu arvioi.

Lähde: Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT