Kodin energiatehokkuus koostuu lämmitysjärjestelmästä, käyttövesi- ja patteriverkoston kunnosta, vettä säästävistä vesikalusteista sekä laadukkaasta eristyksestä.
Lämmitysjärjestelmä
30-40 vuoden välein lämmitysjärjestelmät kodissa tulisi uusia. Nykyaikaisista järjestelmistä löytyy ominaisuuksia, jotka lisäävät käyttömukavuutta sekä säästävät rahaa. Myös yhdellä asteella sisälämpötilan pudottaminen pienentää lämmityskuluja noin viisi prosenttia.
Maalämpöpumppu
Maalämpöpumpulla voi saada jopa 80% säästöt lämmityskuluissa. Se maksaa itsensä takaisin noin 5-10 vuodessa ja on oiva valinta uusiin yli 160 m² omakotitaloihin.
Ilma-vesilämpöpumppu
Alle 200 m² taloille, joissa on vesikiertoinen lämmitys, ilma-vesilämpöpumppu on erinomainen lämmitysjärjestelmä. Verrattuna öljylämmitykseen tai suorasähköllä toimivaan lämmitykseen ilma-vesilämpöpumppu säästää jopa 40–70 % lämmityskustannuksissa.
Ilmalämpöpumppu
Kaikkiin vuodenaikoihin sopii ilmalämpöpumpun käyttäminen. Ilmojen viiletessä se lämmittää kotiasi kovillakin pakkasilla ja taas kesän helteillä se viilentää tehokkaasti ja myös edullisesti.
Patterit ja patteriventtiilit
Vanhentunut lämpöjohtoverkosto kuluttaa paljon energiaa ja tuottaa tehoonsa nähden vähän lämpöä. Modernien patterien sekä matalalämpöradiaattoreiden vesitila on pienempi ja sitä lämmittävä pinta-ala on suuri. Tämän takia ne ovat taloudellisia verrattuna vanhempiin pattereihin ja voivat parantaa jopa 15% energiatehokkuutta.
Eristys
Lämpöhukka vähenee huomattavasti lämpö- ja viemäriputkien lisäeristyksellä. Tämä taas pienentää kodin lämmityskuluja. Kannattaa aloittaa putkieristeiden käyttö sellaisista sisätiloista, joissa lämpötila on matala.
Vedensäästö
Tiesitkö, että tiputtava hana saattaa kuluttaa kolme ja vuotava wc-pönttö jopa 30 litraa vettä yhdessä tunnissa? Vuositasolla tämä tarkoittaa pahimmillaan vesilaskuun yli 1000 euron lisän. Nykyaikaisten vesikalusteiden avulla voit pienentää merkittävästi vedenkulutusta.
Lähde: Hanakat
Kuva: Unsplash