Sitä myötä kun aikuisillakin on entistä enemmän vapaa-aikaa ja samalla entistä enemmän rahaa käytettäväksi, on sisustamisesta tullut yksi iso harrastamisen muoto. Tästä sisustusinnosta ja mahdollisuuksista on paljon esimerkkejä sisustuslehdissä, sekä yllättäen myös pelilehdissä. Pelaaminen nimittäin on noussut viime vuosina yhdeksi isoimmaksi ja eniten aikaa vieväksi aikuisten harrastamiseksi ja esimerkiksi nettikasinot ovat nousseet aivan kärkisijoille – mutta samalla pelaamisen myötä myös pelihuoneet ovat nousseet sisustuksissa esille. Katsotaan mitä asioita jokaisen omasta pelihuoneesta pitäisi vuonna 2023 löytyä, ja miten niihin pitäisi suhtautua.
Kunnon pelipöytä pitää olla
Yksi asia, jota läheskään jokainen pelaaja ei huomioi tarpeeksi on sopivan pelipöydän etsiminen ja hankkiminen. Moni tyytyy tavalliseen toimistopöytään, joka kuitenkaan ei kykene tarjoamaan lähellekään niitä tarpeita, mitä kunnon pelaajalla on. Ensinnäkin pelipöydän pitäisi mahdollistaa näytön ja näyttöjen mahdollinen eritasolla oleminen kuin esimerkiksi näppäimistön – jotta saadaan aikaan optimaalinen katseluetäisyys, ja katselukulma pelaajalle – näytön nimittäin pitäisi olla hieman pöytätasoa alemmalla tasolla.
Pelaajan pelipöydällä on paljon muitakin ominaisuustarpeita, jotka liittyvät suoraan pelaajan laitteisiin sekä pelattaviin peleihin, ja on kenties kaikista tärkeintä ensin hoitaa ne pelaamiseen liittyvät laitehankinnat, ja mitata todelliset mitat pöydälle. Vain tällä tavalla voidaan etukäteen edes suurin piirtein ostaa tarpeeksi iso ja monipuolinen pöytä. Onneksi nykyään kaupoissa on saatavilla jo valmiiksi ns. pelipöytiä, mutta näissäkin on suuri valikoima – vähän kuin kaikessa muussakin on koko ajan laajentuneet valikoimat.
Pelituoli kannattaa istua ennen ostoa
Yksi pelaajan tärkeimmistä huonekaluista, joka itseasiassa voisi kyllä olla pelilaitekin, on itse pelituoli. Se määrittelee paljon sen, miten kauan pelaaja voi pelata ilman selkäkipuja. Hyvät pelituolit nimittäin antavat tukea koko keholle. Pelituoli sopii myös toimistotyöhön, mutta saattaa olla tavalliselle toimistotyöläiselle hieman liian raskas, sillä parhaat pelituolit ovat tehty kestämään nopeitakin pelaajan liikkeitä. Pelituolin kuten kaikki muutkin kodin huonekalut voi tilata suoraan verkkokaupoista, mutta suositeltavaa on, että ostaja kävisi itse koeistumassa tuolin ennen tilaamista. Täysi viiden tähden tuoli voi vain yksinkertaisesti olla kokosuhteiltaan väärä, eikä olekaan pelaajalle sopiva – siksi suosittelemme aina itse kokeilemista ennen tilaamista, tuolia kuitenkin tullaan käyttämään monta tuntia tulevien pelisessioiden aikana.
Valaistuksessa ei kannata säästellä
Yksi iso asia pelihuoneessa on valaistus. Monet tykkäävät pelata pimeässä huoneessa, mutta pidemmän päälle se ei ole hyvä ratkaisu. Paras on sellainen pelihuone, jonka valaistus huomioi pelaajan pelipisteen, eikä aiheuta tarpeettomia valohäiriöitä pelatessa, mutta joka antaa hyvän kokonaisvalon pelihuoneeseen, jotta pelaajan silmät eivät joudu tekemään liikaa töitä pelin yksityiskohtien ja tilanteiden huomioimisessa.
Nykyaikaisilla led-valojärjestelmillä on mahdollista luoda vaikka minkälaisia valaistuskokonaisuuksia omaan pelihuoneeseen.
Ilmastointi ja huoneen lämmitys
Näin Suomessa pitää huomiota muistaa jakaa myös huoneen lämmitykselle. Ilmastoinnin pitää toimia kesällä ja talvella pitää huoneessa olla tarpeeksi lämpöä. Normikodissa homma toimii yleensä varsin hyvin, mutta pelikone tuottaa tavallista enemmän lämpöä, jotenka ainakin kesäaikaan on hyvä varmistaa lisätuuletus pelatessa.
Itse pelikone
Jos miettii rahallista investointia, niin pöytä voi maksaa muutamankin satasen, samoin tuoli. Valaistukseen voi laittaa niin paljon rahaa kuin haluaa, sillä erilaiset design valot maksavat tuhottomasti, mutta yleisesti ottaen eniten rahaa menee kuitenkin siihen pääasiaan eli pelikoneeseen ja kaikkeen sen ympärillä tapahtuvaan. Eikä kukaan voi yksiselitteisesti sanoa, mikä on paras pelikone missäkin tilanteessa, mutta se voidaan sanoa, että mikäli haluat oikeasti pelikoneen, se maksaa muutaman tuhat euroa.
Pelikoneen kanssa kannattaa alusta alkaen lähteä miettimään asiaa siltä kannalta, onko pelikone vain vapaa-ajan pelaamista varten, vai teetkö sillä myös töitä, tai onko tavoitteesi jopa kilpailullinen pelaaminen? Nimittäin jos ajatuksena ja tarpeena on vain pelata silloin tällöin ajankuluksi, ei ole mitään järkeä ostaa useamman tuhannen euron pelikonetta. Jo kaupan peruskoneella voi pelata käytännössä kaikkia markkinoilla olevia pelejä, ja jollei tarve ole aivan kilpatason ominaisuuksiin, voi rahansa laittaa siihen pelihuoneen ja pelitilan sisustamiseen sellaiseksi, että siinä viihtyy. Varsinkin jos tavoite on alkaa striimata, voi tärkeämpää ollakin se miltä kaikki näyttää – vähän kuin elokuvissa – ei sielläkään oikeasti missään avaruudessa olla elokuvia tekemässä.
Pelikoneen ohella tärkeimmät hankinnat ovat näytöt, näppäimistö sekä hiiri, ja mahdolliset peliohjaimet. Varsinkaan näyttöjen kanssa ei kannata pihistellä, sillä silmät ovat meidän tärkeimmät apulaiset pelaamisen parissa – ja muutenkin. Eivätkä ne hyvät näytöt enää nykyään aivan hirveästi maksa, muutamalla satasella saa jo aivan oivat näytöt omaan kotikäyttöön. Tärkeitä asioita ovat myös näppäimistö ja hiiri – näiden pitää sopia omaan käyttöön ja omille sormille. Ensimmäiset näppäimistöt ja hiiret menevät ihan peruskäytössä ja käytön myötä opit itsestäsi uusia asioita, ja osaat myös jatkossa valita itsellesi paremmin sopivat näppäimistöt ja hiiret. Kaikissa näissä tarvikeasioissa on hyvä lueskella netin arvosteluja ja sivustoja, mutta lopullinen valinta on hyvä tehdä kokeilemisen kautta, vähän kuin tuolin suhteen. Varsinkin näissä lisälaitteissa voi sopivan ja epäsopivan välillä olla isoja kustannuksia, mutta suurin syy löytyy omista käsistä. Hyvin käsiisi sopivat laitteet tuovat pelaamiseen lisäiloa – ja vastaavasti epäsopivat, mutta kenties testivoittajat, eivät koskaan tunnu hyvältä – siksi on tärkeintä luottaa omiin tuntemuksiin ja omiin käsiin enemmän kuin joihinkin toisten tekemiin arvosteluihin. Varsinkin näppäimistöissä ja hiirissä, joissa kyse on enemmän sormien tunnosta, kuin esimerkiksi näytön väreistä ja taajuuksista.
Pelihuoneen viihtyvyys
Se, että sinulla on oma pelinurkkaus, pelihuone tai pelitila on hyvä asia pelaamisen suhteen- mutta oletko ottanut huomioon, että sama tila olisi käytössä myös kavereiden ollessa paikalla – eli oletko sisustanut huoneen myös muita silmällä pitäen – pieni jääkaappi nurkassa, kiva sohva, parit tuolit tai säkkituolit ja sinulla on paikka missä viihtyä myös silloin kun ei pelaa – pelaaminen ei kuitenkaan ole välttämättä se, mitä teet joka päivä ja koko ajan- ja vaikka olisikin, voihan olla että kavereita on paikalla huoneessa vaikka pelaisitkin.
Eikä pelihuone ole välttämättä vain pelaamiselle – voihan se olla tarkoitettu yleiseen hengailuun ja vaikka elokuville. Sinulla voi olla tietokoneessa kiinni projektori, jonka avulla katsot suoratoiston elokuvat seinältäsi kavereiden kanssa, ja siksi huoneessasi on niitä säkkituoleja sekä se pikkujääkaappi – jotta muutkin viihtyisivät sinun pelihuoneessasi.
Kuinka paljon oma täydellinen pelihuone maksaa? Täydellinen pelihuone maksaa niin paljon, kuin haluat siihen sijoittaa rahojasi. Voit jatkaa sisustamisesta aina eteenpäin ja siinä vaiheessa, kun saat huoneen valmiiksi, voit aloittaa taas alusta uudelleen – sisustamisessa voi olla kausia, tai voi olla, että olet tyytyväinen ensimmäiseen kokonaisuuteen niin, että annat sen olla vuosia samanlaisena. Tärkeintä on, että itse viihdyt omassa pelihuoneessasi, ja pelaaminen tuottaa sinulle hyvää oloa ja hyviä kokemuksia, tekemättä kehoasi kipeäksi – siksi ne tuolit, pöydät ja näytöt kannattaa hankkia ja asettaa oman kehosi mukaisesti, ei sisustuslehtien tai arvosteluiden perusteella jonkin kaavan mukaan – ajattele itseäsi ja itsesi sekä pelaamisesi kautta lopputulosta ja tulot olemaan iloinen omasta pelihuoneestasi.