KotiUutisetNäin raikastat keittiön ilmeen pienellä rahalla – 7 vinkkiä

Näin raikastat keittiön ilmeen pienellä rahalla – 7 vinkkiä

Keittiösi kaipaa kipeästi uudistusta, mutta et haluaisi käyttää remonttiin tuhansia euroja? Onneksi olemassa on kymmeniä pieniä ja edullisia keinoja kohentaa keittiön ulkonäköä ja toimivuutta. Tässä seitsemän vinkkiä sen päivitykseen pienellä rahalla:

1.   Muokkaa keittiökalusteita

Jos keittiön kaapiston rakenne on hyvässä kunnossa, ei kaappeja kannata välttämättä lähteä vaihtamaan. Sen sijaan voit hakea raikkaampaa ilmettä pienemmillä ja huomattavasti edullisimmilla muutoksilla:

  1. Vaihda vetimet. Kaappien ja laatikostojen vetimien vaihto on edullinen tapa päivittää kaapiston yleisilmettä tähän päivään.
  2. Maalaa kaapit. Jos pelkkä vedinten vaihto ei tuo toivottua lopputulosta, harkitse keittiökaappien maalausta.
    1. Irrota kaapinovet ja vetimet. Puhdista ovet huolellisesti. Voit käyttää apuna maalipesuliuosta ja karhunkieltä.
    2. Karhenna ovien pinta hiomapaperilla. Puhdista pinnat pölystä ennen kuin aloitat maalaamisen.
    3. Maalaa ovet ensin tartuntapohjamaalilla, ja sen jälkeen kalustemaalilla.
  3. Vaihda ovet. Jos kaappien ovet ovat kuluneet, tai et pidä niiden mallista, voi niiden vaihtaminen olla kannattavaa. Uudet kaappien ovet voivat olla melko hintavia, mutta silti edullisempia kuin kokonaan uusi kaapisto.
  4. Poista ovet. Myös kaappien ovien poistaminen etenkin yläkaapeista on varteenotettava vaihtoehto ilmavan vaikutelman luomiseksi. Säilytä avohyllyissä saman värisiä ja kokoisia astioita eheämmän kokonaisuuden aikaansaamiseksi.
  5. Poista yläkaapit. Jos säilytystilasi vaan antaa myöten, voit poistaa yläkaapit kokonaan, ja asentaa niiden tilalle esimerkiksi avohyllyt, tai jättää seinän tyhjäksi.

2.   Päivitä työtasot

Keittiön työtasot joutuvat kovalle kulutukselle, ja niissä voi näkyä paljon kulumia. Ennen tasojen uusimista mieti, voisitko kunnostaa vanhat tasot.

  1. Puisista tasoista saat uudelleen siistit hiomalla pinnan tasaiseksi. Hionnan jälkeen puhdista tasot hiontapölystä ja käsittele pinta haluamallasi tavalla. Pintasuojauksen voit tehdä esimerkiksi öljy- tai mehiläisvahalla tai pellavaöljyllä. Pintakäsittely suojaa tasoa kosteudelta ja lialta.
  2. Laminaattitasot voit maalata tai päällystää D-C-Fix-sisustusmuovilla. Kyseessä ei ole yleensä kovin pitkäaikainen ratkaisu, mutta voit saada tasoillesi vuoden tai pari lisäaikaa hyvin edullisesti.

3. Puhdista pinttynyt tiskiallas

Keittiön vanha tiskiallas on saattanut pinttyä ruskeaksi ja mietit kenties sen vaihtoa. Ennen kuin vaihdat uuteen, kokeile saisitko puhdistettua altaan yksinkertaisella kikalla:

  1. Sirottele altaaseen ruokasoodaa ja hankaa pinttymiä kostutetulla sienellä.
  2. Pintaan tarttuneet ruostetahrat voit poistaa emäksisellä puhdistusaineella.
  3. Jos päädyt vaihtamaan tiskialtaan, vie se kierrätykseen, sillä ruostumaton teräsallas sisältää arvokkaita alkuaineita.

4.   Vaihda uusi hana

Vanhan, ruman hanan vaihtaminen moderniin on helppo keino päivittää keittiön yleisilmettä. Joissakin hanoissa on uudenlaisia ominaisuuksia, jotka tekevät tiskaamisesta helpompaa. Hanan voi näppärä vaihtaa itsekin, mutta ota tarvittaessa yhteyttä putkiasentajaan.

5.  Järjestele keittiö

Käytä muutama tunti keittiön kaappien ja tasojen järjestelyyn. Heitä vanhentunut ruoka pois, kierrätä keittiön välineet ja laitteet, joita et enää käytä. Vie pois asiat, jotka eivät kuulu keittiöön. Näin saat keittiöstäsi siistimmän, tilavamman ja toimivamman kuluttamatta senttiäkään.

6. Raikkautta uudella maalipinnalla

Vaihda keittiön ilme maalaamalla seinät uudella värillä. Seinien maalaaminen on edullinen keino aikaansaada iso muutos huoneen tunnelmassa.

7.   Välitilan laatoituksen päivitys

Välitilalla tarkoitetaan keittiön ylä- ja alakaappien välistä tilaa, jonka funktiona etenkin lieden ja tiskialtaan läheisyydessä on suojella seinää. Vaihtoehtoja välitilaan on monia:

  1. Puhdista laatat ja saumat. Jos välitilassa on ehjä ja siisti laatoitus, voi pelkkä laattojen ja saumojen huolellinen puhdistaminen riittää raikkaamman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tarvittaessa uusi saumaukset.
  2. Koristele kaakelitarroilla. Halutessasi voit saada laattoihin lisää mielenkiintoa kaakelitarroilla. Laatat voi myös pinnoittaa kokonaan D-C-Fix-kontaktimuovilla.
  3. Maalaa kaakelimaalilla. Laatat voi maalata kauttaaltaan kaakelimaalilla, tai kuvioida esimerkiksi sabluunoita apuna käyttäen.
  4. Vaihda laatoitus. Voit myös vaihtaa laatat uusiin. Nykyisin saatavilla on monenlaisia mielenkiintoisia kuvioita ja malleja. Kaakeleiden ladontatyylejä muuntelemalla voit luoda kauniita yksityiskohtia välitilaan.
  5. Päällystä laatoitus mikrosementillä. Vanhat laatat on mahdollista peittää mikrosementillä. Levitä ensin laatoille tasoitetta, ja sen jälkeen kerros mikrosementtiä. Pinnoita mikrosementti lakalla, jotta siitä tulee vedenpitävä.
  6. Vaihda laatat laminaatti-, metalli- tai lasilevyyn.

Kuvat: Pexels, Instagram

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT