Energiatehokkaat asunnot säästävät sekä ilmastoa että rahaa – erityisesti tulevana talvena. Yli puolet suomalaisista pitää energiatehokkuutta yhtenä tärkeimmistä kriteereistä taloa tai asuntoa hankkiessa. Tämä selviää Starkin teettämästä tutkimuksesta*.
58 prosenttia suomalaisista kertoo pitävänsä energiatehokkuutta yhtenä tärkeimmistä kriteereistä, kun he hankkivat asuntoa tai taloa. Matalaan energiankulutukseen vaikuttaa moni asia kuten esim. hyvän sisäilmaston suunnittelu, energiahäviöiden vähentäminen oikeanlaisen eristyksen avulla, energiapihit koneet ja laitteet, energiankulutuksen seuranta ja hallinta talotekniikan avulla sekä vähähiilisen energiamuodon valinta.
–Energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä suurin osa rakennusten päästöistä muodostuu niiden käyttövaiheen aikaisesta energiankulutuksesta. Lähtökohtaisesti uudet talot rakennetaankin nykyään todella energiatehokkaiksi, toimitusjohtaja Harri Päiväniemi Stark Suomesta kertoo.
Alle 45-vuotiaat vastaajat pitävät energiatehokkuutta vähemmän tärkeänä kriteerinä kuin vanhemmat ikäluokat. Vastaavasti 65–75-vuotiaista jopa 66 prosenttia pitää energiatehokkuutta tärkeänä.
– 18–24-vuotiaista alle puolet pitää energiatehokkuutta tärkeänä kriteerinä, mikä on hieman yllättävää, sillä nuoret ikäluokat ovat varsin tietoisia vastuullisuus- ja ympäristöasioista yleensä. Tämä ikäluokka saattaa osin vielä asua vanhempien luona, jolloin asia ei ole konkretisoitunut, Päiväniemi pohtii.
Pohjois-Suomessa energiatehokkuus koetaan tärkeämmäksi kuin muualla Suomessa
Pohjois-Suomessa asuvat suomalaiset pitävät muihin suomalaisiin verrattuna energiatehokkuutta tärkeämpänä kriteerinä uuden asunnon tai talon ostossa. Pohjoissuomalaisista jopa 66 prosenttia pitää energiatehokkuutta tärkeänä kriteerinä, kun vastaava luku on esimerkiksi länsisuomalaisten keskuudessa vain 55 prosenttia.
– Erityisesti talvella Pohjois-Suomessa tarvitaan paljon energiaa lämmittämiseen. Mikäli rakennusta ei ole tehty energiatehokkaaksi, kustannukset voivat helposti nousta todella korkeiksi, kun lämpö menee niin sanotusti harakoille, Päiväniemi selventää.
Keinoja energiatehokkuuden parantamiseen
Asunnon energiatehokkuutta voi parantaa muun muassa lisäeristeillä ja tiivisteillä, omaa energiankäyttöä tehostamalla sekä vaihtamalla rakennuksen ikkunat ja ovet.
– Minimivaatimuksia parempi lämmöneristys ja energiatehokkaat ikkunat ovat tyypillisiä tapoja parantaa kodin energiatehokkuutta. Myös pienellä budjetilla voi tehostaa energian käyttöä merkittävästi, sillä esimerkiksi ovien ja ikkunoiden karmeihin voi helposti kiinnittää lisätiivisteet. Mitään investointeja ei vaadi se, että tilojen lämpötilan säätöihin kiinnittää huomiota. Nyrkkisääntö on, että yhden asteen lämpötilan tiputtaminen pudottaa lämmityskustannuksia noin 5 %. Ilmanvaihto, valaistus ja lämpimän veden säästeliäs käyttö kaikki vaikuttavat energiatehokkuuteen, Päiväniemi summaa.
*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Cint Ab:n verkkopaneelissa toukokuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.
Lähde: Stark Suomi Oy