KotiSisustaminenVaivaako sisustusahdistus? Näin opit arvostamaan taas kotiasi

Vaivaako sisustusahdistus? Näin opit arvostamaan taas kotiasi

Onko sinusta tullut pakkomielteinen sisustaja, joka ei koskaan pysähdy ihailemaan työnsä tulosta? Pakkomielle täydellisyydestä luo helposti harmonian sijaan ahdistusta. Kuka tahansa voi kärsiä sisustusahdistuksesta, kodin koosta riippumatta.

Kun kodin sisustuksen ja tunnelman ajatteleminen saa sinut vain miettimään, kuinka voisit saada sen näyttämään paremmalta, on aika saada itsesi ja kotisi tasapainoon. Lue tästä kolmen askelen ohjelma.

1. Suunnittele haluttu lopputulos paperille

Sisustamiseen on helppo jäädä koukkuun niin, että huoneen ulkonäön kohentamista miettii jatkuvasti silloinkin, kun varsinaisen projektin pitäisi olla valmis. Voit jäädä kiertämään kehää huomaamattasi, etenkin jos et ole suunnitellut missä vaiheessa lopetat. Lopputuloksen suunnitteleminen etukäteen auttaa tietämään milloin on aika lopettaa.

Tee suunnittelutyö kaksiulotteisena. Etsi kuvia sisustuksista, jotka haluat toteuttaa kotonasi. Piirrä huoneen pohjapiirustus ja hahmotelmia valmiista sisustuksesta. Älä huolehdi taiteellisista kyvyistäsi tai niiden puutteesta; tärkeintä on muodostaa mielikuva valmiista lopputuloksesta.

Huomaat, että tuntuu hyvältä, kun sisustamasi huone muistuttaa kuvia ja piirustuksia. Sisustamisen jatkaminen ylöskirjattujen tavoitteiden saavuttamisen jälkeen ei välttämättä enää houkuta.

2. Testaa miltä pysähtyminen tuntuu

Kumpuaako tarpeesi sisustaa ahdistuksesta, vai ilosta? Miltä sinusta tuntuu, kun päätät antaa huoneen olla, ja lopettaa sen sisustamisen? Jos tunnet ahdistusta, voi olla, että sisustaminen on keinosi paeta sisälläsi myllertäviä tunteita, jotka liittyvät johonkin muuhun asiaan.

Voit testata kuinka terveellisellä pohjalla sisustamisesi on, pysähtymällä ja tutkailemalla miltä sinusta tuntuu:

Istu keskelle huonetta 15 minuutin ajaksi ja katsele ympärillesi. Jos kärsit sisustusahdistuksesta, huomaat kaiken mikä on ”pielessä” kotonasi, ja tunnet pakkomielteistä tarvetta tehdä asialle jotain.

Sen sijaan, jos sisustaminen on sinulle nautinnollista, arvostat työsi jälkeä ja huomaat sen kauneuden. Pistät merkille yksityiskohtia, kuten auringonvalon leikin seinällä tai maton kuvioiden värit.

Jos huomasit, että tunnet itsesi levolliseksi ympäristössäsi, voit jatkaa kotisi sisutuksen kohentamista hyvillä mielin. Mutta jos tunnet ahdistusta epätäydellisyydestä, jätä sisustaminen tauolle, ja keskity niihin epämiellyttäviin tunteisiin, joita esiin pyrkii. Kirjoita ajatuksiasi muistikirjaan, tai puhu niistä ystävän tai terapeutin kanssa. Tämän jälkeen toista hiljainen istumisharjoitus, kunnes tunnet itsesi rauhalliseksi ja levolliseksi ilman tarvetta muuttaa mitään.

Jos hyväksyt kotisi sellaisenaan, sisustat sitä rakkaudesta kauneuteen, sen sijaan, että yrittäisit sisustamalla peitellä ja vältellä vaikeita tunteita.

3.   Opi hyväksymään keskeneräisyys

Taito antaa asioiden olla, olla korjaamatta kaikkea, on tärkeä osa kodin rauhaa. Kun et aloita mitään, mikään ei ole kesken. Pakkomielteiselle tekijälle tämä voi tuntua hullulta ajatukselta, mutta tekemättä jättäminen on tärkeä osa ihmisenä olemista, ja täyttää mielen levollisuudella.

Opettele antamaan asioiden olla. Mieti, mikä kaikki sinua kotisi sisustuksessa häiritsee, ja mitkä asiat ovat aivan kesken. Sen jälkeen rentoudu ja nauti keskeneräisyydestä niissä kodin tiloissa, jotka tuntuvat sinusta vähiten tyydyttäviltä. Älä muuta tai korjaa mitään, kunnes ahdistus epätäydellisyyttä kohtaan on haihtunut. Tässä voi mennä minuutteja, tai kuukausia.

Anna kotisi olla, kunnes voit hyväksyä sen epätäydellisyydet. Kun sitten palaat sisustamisen pariin, käytä sitä keinona ilmaista luovuuttasi ja nauti muutoksen tuomasta seikkailusta – älä keskity liikaa valmiiksi saamiseen. Mitä kodillesi teet, on vähemmän tärkeää, kuin miltä sinusta tuntuu silloin kun kotiasi sisustat.

Joskus tärkeintä on pysähtyä ja ajatella jotain muuta. Käy kävelyllä luonnossa, ihaile auringonlaskuja ja kuuntele tuulta. Sisäinen rauha voi auttaa sinua arvostamaan kotiasi sellaisena kuin se on.

Kun hyväksyt kotisi sellaisenaan, sisustat sitä rakkaudesta kauneuteen.

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT