KotiIdeat / vinkkejäHyvä vai hankala futon? Tässä pikaopas futonia harkitsevalle

Hyvä vai hankala futon? Tässä pikaopas futonia harkitsevalle

Luonnonmateriaaleista valmistettu, japanilaista alkuperää oleva futon on noussut suosioon myös länsimaissa. Toisinaan hankalan hoidettavan maineessa oleva futon voi olla hyvä valinta selkäkipuiselle tai yöhikoilijalle, eikä patjan huoltokaan vaadi kummoisia toimenpiteitä. Lue tästä, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, kun mietit futon-patjan hankkimista.

Millainen on futon?

Luonnonmateriaaleista valmistetussa futonissa usein käytettyjä materiaaleja ovat villa, puuvilla, hevosenjouhi, kamelinvilla, kookoskuitu, hamppu ja pellava. Futon-patja on yleisimmin yhdistelmä eri materiaaleja, lukuun ottamatta 100 % puuvillasta valmistettua futonia.

Futon-patjan hinnan määrittelee ensisijaisesti siinä käytetty materiaali, joka taas vaikuttaa patjan kovuustasoon. Kallein ei siis välttämättä ole juuri sinun selällesi paras vaihtoehto!

Futon-patja imee kosteutta, eikä sitä voi säilyttää lattialla, sillä patjan ja lattian väliin tiivistyvä kosteus homehduttaa patjan. Jotta futon saisi hengittää, on sen alle on hyvä laittaa esimerkiksi puusälepohjainen sänky – tai japanilaistyyliin ruo’oista kudottu tatami.

Futonia hoidetaan kääntämällä patja aina lakananvaihdon yhteydessä, jolloin se tiivistyy tasaisemmin. Samalla on hyvä myös imuroida patjan pinta. Kokonaan puuvillasta valmistettua futonia voi huoltaa rullaamalla.

5 syytä hankkia futon:

  1. Futon on pitkäikäinen patja. Säännöllisellä hoidolla futon-patja voi olla käyttökuntoinen jopa yli kymmenen vuotta.
  2. Futon voi olla edullinen hankinta, riippuen sen sisältämästä materiaalista. Edullisimmillaan parisänkylevyisen puuvillafutonin saa vajaalla 300 eurolla, kun taas kamelinvillaa sisältävä futon voi maksaa hieman yli 1000 euroa.
  3. Hikoilijalle futon on erinomainen valinta, sillä luonnonmateriaalista tehty patja imee kosteuden tuntuen silti kuivalta ja lämpimältä ihoa vasten.
  4. Napakka futon-patja tukee kehoa kunnolla, jolloin lihakset pääsevät rentoutumaan nukkuessa.
  5. Futon-patja ei välttämättä ole kova, vaan niitä on monenlaisia eri kovuusasteita. Paljon villaa sisältävät futonit voivat olla jopa upottavan pehmeitä.

Futon-patjan mahdollisia huonoja puolia:

  1. Allergisille esimerkiksi hevosenjouhta tai kamelinvillaa sisältävät patjat voivat olla epäsopivia.
  2. Futon-patja sopii parhaiten selälleen nukkumiseen, eikä välttämättä tue oikeista kohdista kyljellään nukkujaa.
  3. Futon-patja on usein painava, joten parisänkylevyisen patjan kääntäminen yksin voi olla haastavaa.

Kuva: Pexels

 

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT