KotiIdeat / vinkkejäEkologinen keittiö – tee nämä 7 muutosta ympäristön hyväksi

Ekologinen keittiö – tee nämä 7 muutosta ympäristön hyväksi

Koronapandemia on saanut ihmiset urakalla keittiöihin: yhä useammat ovat alkaneet leipoa ja laittaa ruokaa itse. Kun vietät paljon aikaa keittiössäsi, on toimintatavoillasi enemmän väliä myös ympäristön kannalta. Tässä Apartment Therapy -sivuston seitsemän helppoa ideaa kuinka saada kotiisi ekologinen keittiö.

Käytä koko kasvis, kun laitat ruokaa

Tiesitkö, että parsakaalin varsista voi valmistaa pestoa? Monia kasvisten varsia voi itseasiassa käyttää erilaisiin resepteihin, sen sijaan että ne heittäisi vain pois. Esimerkiksi Ikea on julkaissut reseptikirjan, jossa on monia zero-waste -reseptejä. Ohjekirjan voi ladata ilmaiseksi täältä (kirja on englanninkielinen).

Laita vihannesten kannat multaan

Voit käyttää monien kasvisten ja hedelmien kantoja ja siemeniä kasvattaaksesi niistä uusia taimia. Saattaa olla, että kasvit eivät välttämättä tuota hedelmää, mutta saat näin ainakin kauniita ja edullisia huonekasveja.

Kompostoi kaikki mitä et voi käyttää

Kompostointi ravitsee maaperää ja vähentää keittiön ja lopulta kaatopaikan jätemäärää. On muutamia keinoja hoitaa kompostointi helposti kotona. Jos sinulla on piha tai puutarha, harkitse tekeväsi ulos kompostikasa. Mikäli viet kompostijätteen muualle, osta keittiöön kannellinen kompostiastia, tai pidä ruokajätepussia pakastimessa välttääksesi hajut.

Hanki uudelleenkäytettäviä vaihtoehtoja muovipusseille ja -kelmulle

Olemassa on monenlaisia uudelleenkäytettäviä vaihtoehtoja kertakäyttöisille muovipusseille ja tuorekelmulle. Esimerkiksi silikoniset suljettavat pussit ja mehiläisvahakääreet voivat korvata muovin keittiössä. Unohda paperipyyhkeet ja käytä puuvillaisia keittiöpyyhkeitä, jotka peset riittävän usein. Säästät luontoa ja rahaa!

Vältä pakkauksissa olevien tuotteiden ostamista silloin kun voit

Etenkin luomukaupoissa voit ostaa esimerkiksi pähkinät, saippuat, oliiviöljyt ja kaurahiutaleet suoraan omaan astiaan. Vähennät pakkausjätteen ja käytetyn muovin määrää suosimalla tällaisia paikkoja aina kun mahdollista. Osta kuivatuotteita kerralla isompia määriä, jolloin säästät myös liikennepäästöissä.

Pakasta pilaantumisvaarassa oleva ruoka

Teitkö kerralla niin paljon ruokaa, että osa uhkaa pilaantua ennen kuin kerkeät syödä kaiken? Ostitko liikaa hedelmiä? Käytä pakastinta pelastaaksesi ruoan, joka muuten pilaantuisi. Kun huomaat, että hedelmät tai kasvikset ovat menossa vanhaksi, heitä ne pakastimeen.

Käytä keitinvettä kasviravintona

Keitätpä sitten kasviksia, kananmunia tai pastaa, voit käyttää keitinveden kasvien kasteluun. Saat veden hyötykäyttöön ja annat samalla kasveillesi lisäravinteita kuten fosforia, typpeä ja kalsiumia, jotka ovat imeytyneet kasviksista keitinveteen.

 

Lähde: Apartment Therapy

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT