Kesämökkiä ei kannata hyljätä talveksi ilman, että perusasiat pistää ensin kuntoon. Siivoamisen lisäksi on tärkeää huolehtia, että mökki ei pääse kostumaan talven aikana.
Tässä muistilista, joka auttaa ehkäisemään mahdollisia kosteusongelmia kesämökillä.
Tarkasta katto ja puhdista vesikourut
Katon kunto kannattaa tarkastaa mahdollisten vuotojen varalta. Harjaa katolta havut ja roskat. Puhdista räystäskourut sekä syöksytorvet roskista ja lehdistä. Jäätyessään roskat voivat vaurioittaa vesikouruja. Tukkeutuneet rännit voivat kevään tullen johtaa kosteusvahinkoon, mikäli vesi roiskuu sokkeliin tai seinille.
Tarkista myös, että salaojat vetävät.
Tyhjennä putket
Mikäli mökki on tarkoitus jättää talveksi kylmilleen, täytyy putket tyhjentää huolellisesti vedestä, jotta jäätyvä vesi ei pääse aiheuttamaan vahinkoja. Jäätynyt vesi voi aiheuttaa kosteusvaurioita sekä rikkoa pumppuja ja putkia. Laita pumppujen sekoittajat auki -asentoon ja katkaise virta päävirtakytkimestä.
Tyhjää vesi viemäreistä, vesijohdoista, boilerista, astianpesukoneesta, hajulukoista, hanoista. Huolehdi myös pihamaalla olevien vesijohtojen, pumppujen, muuripadan ja laitteiden kuten painepesurin tyhjentämisestä. Älä myöskään unohda veneen moottoria.
Jätä riittävä ilmanvaihto
Huolehdi, että piipun ilmanvaihtohormi ja tuhkaluukku jää auki. Jätä myös väliovet ja ilmanvaihtoventtiilit auki. Näin kosteus ei pääse pesimään mökkiin. Sateen varalta hormit kannattaa suojata, mutta ilmanvaihtoa ei kuitenkaan saa tukkia täysin.
Jätä päälle pieni lämmitys
Edestakaisin nollan tuntumassa sahaava lämpö voi saada kylmilleen jätetyn mökin kostumaan. Pieni lämmitys toimii kosteutta vastaan. Kuivanapitolämmitys pitää sisälämpötilan hieman ulkolämpötilaa korkeampana. Tarkasta ikkunoiden ja ovien tiivisteet.
Kuva: Unsplash