KotiRemontointi ja rakentaminenIlmanvaihto kuntoon – näin pääset eroon huonosta sisäilmasta

Ilmanvaihto kuntoon – näin pääset eroon huonosta sisäilmasta

Huono sisäilma on yleinen ongelma, jonka taustalla on monesti riittämätön ilmanvaihto.

Huonoa sisäilmaa ei välttämättä itse huomaa, mutta vieras haistaa tunkkaisuuden helposti. Huonoon sisäilmaan kannattaa ehdottomasti puuttua. Liiallinen hiilidioksidipitoisuus esimerkiksi makuuhuoneessa voi johtaa ajatuksen hitauteen, väsymykseen ja päänsärkyyn.

Ilmanvaihto hatarien rakenteiden kautta

Vanhemmissa taloissa yleisin ilmanvaihtomenetelmä 1980-luvulle saakka oli painovoimainen ilmanvaihto.

Painovoimalla toimivia ilmanvaihtojärjestelmiä on taloissa edelleen vielä varsin paljon. Mikäli korvausilmalle ei ole suunniteltua reittiä, tulee ilma sisään hatarien rakenteiden kuten ikkunoiden kautta. Tällainen ilmanvaihto tuntuu vetona.

Energiatehokkuutta parantaessa ilmanvaihto saattaa huonontua

Ongelmiin on törmätty vanhoja omakotitaloja remontoidessa. Kun talon energiatehokkuutta on kohennettu lisäämällä eristystä ja tiivisteitä, ei korvausilmaa enää ole päässyt tulemaan riittävästi sisään. Tämän takia on tärkeää, että energiatehokkuutta parantaessa kiinnitetään aina huomiota myös vanhan talon ilmanvaihtoon.

Remonttivirheet, joissa korvausilman saantiin ei ole kiinnitetty huomiota, ovat johtaneet usein tunkkaiseen sisäilmaan. Taloon tuleva ilma on voinut tulla esimerkiksi seinän tai välipohjan läpi.

Korvausilman riittävyyttä on hyvä miettiä etenkin ikkunaremontin yhteydessä, sillä oikein asennetut ikkunat ovat erittäin tiiviit, eikä korvausilmaa pääse tulemaan enää ikkunan rakojen kautta.

Erilaiset venttiilit edullinen ratkaisu

Vaihtoehtoina laadukkaan korvausilman saannin varmistamiseksi voidaan käyttää ikkunan tai oven tilkerakoon asennettavia tuloilmaikkunaventtiilejä, korvausilmeventtiilejä tai seinäventtiilejä.

Ikkunan karmiin asennettavat rako- tai karmiventtiilit huolehtivat korvausilman tuomisesta taloon, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Rakoventtiilit ovat verrattain edullisia, ja voivat maksaa ikkunan hankinnan yhteydessä alle 50 euroa. Yleensä venttiilit voi asennuttaa myös jälkikäteen, tosin lopputulos ei välttämättä ole yhtä siisti kuin tehtaalla asennetussa venttiilissä.

Yleisesti ottaen venttiilejä tarvitaan yksi huonetta kohden, tai useampi, mikäli huoneen koko ylittää 10 neliömetriä. Venttiileiden koon ja lukumäärän määrittelyyn vaikuttaa tarvittava ilmamäärä ja ikkunoiden leveys.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje