KotiUutisetJättiputket kukoistavat taas – lue ohjeita tämän vieraslajin tuhoamiseen

Jättiputket kukoistavat taas – lue ohjeita tämän vieraslajin tuhoamiseen

Jättiputket kuuluvat sarjakukkaiskasveihin ja ne ovat koko EU:n alueella haitalliseksi säädetty vieraslajiryhmä. Niitä ei saa kasvattaa tai muutenkaan esiintyä edes omalla pihalla. Tänäkin kesänä jättiputkea on havaittu runsaasti Keski-Suomen alueella, minkä vuoksi Keski-Suomen ELY-keskus haluaa muistuttaa vieraslajin torjunnasta. Jättiputki tulee tavattaessa poistaa huolellisesti ja suojavarusteita käyttäen, sillä sen sisältämä kasvineste aiheuttaa palovammoja iholla.

Suomessa vieraslajienkin keskuudessa suureksi riesaksi muodostuneet jättiputket kukoistavat jälleen. Havaintoja on tehty runsaasti pitkin Keski-Suomea. Keski-Suomen ELY-keskus haluaakin muistuttaa kansalaisia jättiputken torjunnasta.

Luonnon moninaisuuden uhkaamisen lisäksi jättiputket aiheuttavat ihmisille myös suoraa terveydellistä haittaa. Kasvien sisältämä kasvineste aiheuttaa iholla auringonvalossa palovammoja ja voi silmiin päätyessään pahimmassa tapauksessa jopa sokeuttaa. Osa ihmisistä voi saada hengitystieoireita pelkästään kasvuston lähellä oleilusta. Täten jättiputket voivat myös estää valtaamiensa alueiden virkistyskäytön kokonaan. Lisäksi tontilla leviämään päässyt jättiputki alentaa merkittävästi kiinteistön arvoa.

Jättiputkien hävittäminen voi olla työlästä ja siinä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Torjunta kannattaa ajoittaa kasvien ollessa yhä pieniä toukokuun alussa. Yksittäin esiintyviä jättiputkia voi torjua katkaisemalla niiden pääjuuren noin 10–20 cm syvyydestä tai kaivamalla juuren kokonaan irti maasta. Hennot, ensimmäisen vuoden taimet voi kitkeä pois jopa pelkästään käsin. Vähimmillään jättiputkista tulee leikata irti niiden kukinnot, jotta siementen kehittyminen ja maahan leviäminen estyy. Kukinnon voi katkaista jokaisenoikeudella myös toisen omistamalta maalta pihapiirin ulkopuolella. Poistetut kukinnot, joissa on kypsiä siemeniä, tulee hävittää esimerkiksi polttokelpoisena sekajätteenä, sillä pelkkä kotikompostointi ei riitä siemenien tuhoamiseen. Yksittäinen torjuntakerta ei usein riitä kasvuston hävittämiseen, vaan valvontaa ja toimenpiteitä on hyvä jatkaa useamman vuoden ajan.

Lisätietoja jättiputkista ja muista vieraslajeista löydät osoitteesta vieraslajit.fi. Samalta sivulta löydät myös jättiputkien tunnistusohjeita. Voit ilmoittaa omasta vieraslajihavainnostasi vieraslajit.fi/ilmoita. Mikäli et ole varma tarkasta lajitunnistuksesta, kannattaa havainto ilmoittaa ”jättiputkiryhmä”-nimellä. Valtion maanteiden varsilta jättiputkihavainnot kannattaa ilmoittaa Palauteväylään, josta urakoitsijat saavat tiedon torjuntatarpeesta. Osalla kunnista on myös omia palautejärjestelmiään kunnan maalla sijaitsevien kasvustojen ilmoittamiseen.

Haitalliseksi säädettyjen vieraslajien torjunta on maanomistajan vastuulla. ELY-keskus ei toteuta torjuntaa yksityisillä alueilla, mutta neuvoo tarvittaessa torjunnassa. Jos torjuntatyön teettää ulkopuolisella toimijalla, on työstä mahdollista saada kotitalousvähennystä.

Lähde ja kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT