KotiAsuminenTaloyhtiöissä alkaa nyt riitelysesonki - 5 vinkkiä, etkä riitele!

Taloyhtiöissä alkaa nyt riitelysesonki – 5 vinkkiä, etkä riitele!

Kesän yleisimmät riidat taloyhtiöissä voitaisiin välttää panostamalla siihen, että asukkailla on tieto yhteisistä ohjeista ja toimintatavoista. Saako parvekkeella tupakoida? Entä grillata? Digitaalisiin asumisen palveluihin ja asukasviestintään erikoistunut One4all Finland Oy muistuttaa, että ennakoivalla tiedottamisella naapurisopu säilyy eikä kesää varjosta turhat grillausriidat.

Isännöintiliiton mukaan noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiössä, joten kesän tullen naapurisopu voi olla koetuksella lähes puolella suomalaisista. 

“Halusimme jakaa parhaat vinkkimme riitojen välttämiseen, koska asia koskettaa niin monia. Moni taloyhtiö kompastuu siihen, että sääntöjä ja ohjeita pidetään asukkaille itsestäänselvyytenä. Siksi asukkaita ei muistuteta monista perusasioista, vaikka juuri niistä pitäisi ehdottomasti viestiä”, kertoo Kitte Hamilton, One4all Finland Oy:n toimitusjohtaja.

Kesän viisi polttavaa aihetta, joista ohjeistamalla taloyhtiössä voidaan välttää turha hampaiden kiristely ja riidat:

1. Parveketupakointi 

Kesäaikaan moni asukas pitää ikkunoita auki, jolloin naapurin parvekkeelta sisään leijaileva tupakansavu aiheuttaa epämieluisan yllätyksen. 

“Jos parveketupakointi on taloyhtiössä kielletty, asukkaita pitää muistuttaa siitä säännöllisesti, ettei asia pääse unohtumaan. Ja vaikka virallista parveketupakointikieltoa ei olisi, asukkaita kannattaa kannustaa tupakoimaan taloyhtiön virallisella tupakkapaikalla – jonka sijainti on myös muistutuksen arvoinen asia”, huomauttaa Hamilton.

2. Parvekkeella grillaus

Parvekegrillausta ei ole kielletty laissa, joten asukkaiden grillit lämpenevät parvekkeellakin, ellei sitä ole erikseen kielletty taloyhtiön järjestyssäännöissä. 

“Jotta grillauksesta ei aiheudu vaaraa naapureille, asukkaille on tärkeää viestiä selkeät turvallisuusohjeet. Parvekkeella tulee käyttää vain sähkö- tai kaasugrilliä eikä koskaan kertakäyttögrilliä, sillä se rinnastetaan avotulen tekoon. Grillin ympärillä ei saa olla syttyviä materiaaleja, ja grilliä pitää valvoa, kunnes se on jäähtynyt”, muistuttaa Hamilton.

3. Yhteisgrillin käyttö 

Jos taloyhtiössä on käytössä yhteisgrilli, sille kannattaa tehdä käyttösäännöt. Näin kaikki halukkaat pääsevät grillaamaan eikä grillaus ala grillin jynssäämisestä, vaan asukkaat tietävät vastuunsa grillin käytöstä ja puhtaanapidosta. 

“Grillin käyttöä kannattaa hallinnoida varauskalenterin kautta, jolloin asukas voi varata sen etukäteen esimerkiksi grillijuhlia varten eikä grillin käyttöä tarvitse jättää sattuman varaan”, kertoo Hamilton.

4. Yhteisten tavaroiden lainaus

Yhteiskäyttötavaroille kannattaa asettaa maksimi laina-aika, muuten ne unohtuvat helposti asukkaille ja häviävät lopullisesti. 

“Myös lainaustiheys voi olla tarpeellista määrittää, jotta kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus käyttää esimerkiksi yhteisiä pihapelejä, työkaluja tai peräkärryä. Jos käytössä on sähköinen varauskalenteri, asukas voi tarkistaa kotisohvalta käsin, onko taloyhtiön mölkky-peli vapaana matsia varten”, vinkkaa Hamilton.

5. Tavaroiden säilytys porraskäytävässä

Kesällä porraskäytävään päätyy herkästi sinne kuulumattomia asioita, jotka eivät ainoastaan ärsytä naapureita, vaan lisäävät myös palokuormaa ja aiheuttavat siten kohonneen paloturvallisuusriskin. 

“Portaikot eivät pursua skuutteja, polkupyöriä ja muita kulkua vaikeuttavia esteitä, kun asukkaita ohjeistetaan säilyttämään ne liikuntavälinevarastossa tai omissa asunnoissaan”, ohjeistaa Hamilton.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT