KotiUutisetMitä tehdä kun nurmikko kuivuu ja pihakukat näivettyvät?

Mitä tehdä kun nurmikko kuivuu ja pihakukat näivettyvät?

Kesäisin iskee välillä kuivuus. Monilla paahteisilla pihoilla nurmikko kellastuu kuivuudesta ja veden puutteesta. Nurmikko toipuu kunnon sateiden jälkeen melko hyvin itsekseenkin, mutta jos joka kohta ei enää viherry, tarvitaan paikkauskylvö. Mitä silloin tehdään?

− Huonosti kasvavasta kohdasta maan pinta rikotaan esimerkiksi rautaharavalla voimakkaasti haravoiden. Päälle levitetään noin sentin kerros uutta multaa ja siemenet kylvetään sen päälle. Kylvös kannattaa tiivistää vaikka jaloin polkemalla, jotta siemen saa tiiviin kosketuksen multaan. Kylvökohta pidetään kastelemalla kosteana niin kauan, että ruoho on taimettunut, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula. 

Kituliaasti kasvava nurmikko tarvitsee myös lannoitusta innostuakseen uuteen kasvuun. Levitä sateen jälkeen nurmikkolannoitetta puolet kevätlannoitukseen suositellusta annostelumäärästä.

Kun kukat näivettyvät

Paahteisella parvekkeella myös kesäkukat voivat kuolla yhdessä päivässä, jos niiltä loppuu vesi. Jo pelkkä korkea lämpötila riittää ränsistyttämään esimerkiksi orvokin: varsi venyy, kukinta hiipuu ja väri haalistuu. Mitäs kannattaa tehdä?

− Kannattaa leikata orvokit alas. Eli ota rohkeasti sakset käteen ja leikkaa kasvusto noin 10 sentin korkuiseksi. Siirrä ruukku varjoon ja kastele laimealla lannoiteliuoksella. Muutaman viikon kuluttua orvokit kukkivat jälleen, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Tähän aikaan kesästä kesäkukkien kasvun pysähtymisen ja kukinnan vähenemisen syynä on yleensä ravinteiden loppuminen.

 − Jos kesäkukille ei ole istutuksen yhteydessä annettu varastolannoitusta tai hidasliukoisia lannoitteita multaan, ne tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta. Lisää siis aina kasteluveteen kesäkukkalannoitetta pakkauksen annosteluohjeen mukaan. Ainoastaan silloin, jos kasvi on päässyt niin kuivaksi, että se on nuutunut, kastellaan pelkällä vedellä. Terhakkaat ja hyvässä kasvussa olevat kasvit kestävät paremmin myös tuholaisten hyökkäykset, muistuttaa Biolanin Kerttula.

Kirvat ja punkit ovat tuholaisia, joita ilmestyy helteellä herkästi niin kesäkukkiin kuin vihanneksiinkin. Turvallinen ensihoito tuholaisten häätämiseksi on suihkuttaa kasvit vedellä vaikka päivittäin.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT