KotiUutisetTurussa voi pian lainata sähköauton kirjastokortilla - lue täältä tietoa asiasta

Turussa voi pian lainata sähköauton kirjastokortilla – lue täältä tietoa asiasta

Turun kaupunginkirjasto ja Toyota Auto Finland käynnistävät yhdessä uudenlaisen kokeilun, jonka aikana sähköauton voi lainata kirjastokortilla omaan käyttöönsä. Kokeilun tavoitteena on tarjota mahdollisimman matalalla kynnyksellä lähipäästöttömiä liikkumismuotoja. Kolmen viikon kokeilun aikana (8.5.–28.5.) sähköauton voi lainata itselleen tavanomaisen lainauskäytännön kautta Turun kaupunginkirjastosta.

Maailman ensimmäinen kirjastosta lainattava sähköauto

Kirjastot toivat aikoinaan internetin kaikkien ulottuville, ja nykyään kirjastojen tehtäviin kuuluu myös kansalaisten teknologiatietämyksen kasvattaminen.

– Teknologinen tasa-arvo on meille tärkeä arvo. Haluamme jakaa tietoa uudenlaisista vaihtoehdoista ja innovaatioista sekä mahdollistaa erilaisia tapahtumia, kertoo kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta.

Turun kaupunginkirjastossa on toteutettu viime vuosina monenlaisia kokeiluja, joten sähköauton lisääminen lainausjärjestelmään sopi hyvin siihen jatkumoon. Turun kaupunki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä ja liikenteellä on merkittävä rooli tavoitteen saavuttamisessa.

– Otimme käyttöön sähköisen kirjastoauton ensimmäisenä Suomessa. Nyt tarjoamme sähköauton lainaamismahdollisuuden kirjastosta tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Turkulaisille on kunnia-asia olla tekemässä asioita ensimmäisten joukossa, Pilppula sanoo.

Kokeilun keskiössä ovat kirjastotoiminnan ydinteemat – kierto- ja jakamistalous. Kirjaston tärkeimpiä tehtäviä on tuottaa erilaisia palveluja mahdollisimman kestävästi ja mahdollisimman tasa-arvoisesti.

Lainattava sähköauto Toyotalta

Kokeilun sähköautokumppanina toimii Toyota. Yhteistyön taustalla ovat yhtenäiset näkemykset, arvot ja tahtotila synnyttää uudenlaisia mahdollisuuksia. Toyotalla on pitkä historia vähäpäästöisten teknologioiden kehittäjänä, ja lainattava auto on täyssähköinen Toyota bZ4X -malli.

– Olemme innoissamme yhteistyöstä, jonka seurauksena on syntynyt uudenlainen tapa helpottaa ihmisten elämää. On aina ilo havaita, kuinka periaatteessa hyvinkin erilaiset toimijat voivat jakaa samanlaisen arvopohjan, sanoo johtaja Mikko Kekäläinen Toyota Auto Finlandilta.

– Emme halua elää maailmassa, jossa edistyksellinen teknologia on vain harvojen saavutettavissa. Vapaa liikkuvuus on ydinarvomme, ja nykypäivän käyttövoimakeskustelussa haluamme tarjota erilaisia vaihtoehtoja yhteisen tavoitteemme mahdollistamiseksi kaikille, Kekäläinen jatkaa.

Sähköauton voi lainata Turun kaupunginkirjaston Varaamon kautta 8.5.–28.5. välisenä aikana.

Lähde ja kuva: Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT