KotiHelppooTeitkö sinä etätöitä viime vuonna? Verovähennyksestä tärkeää asiaa!

Teitkö sinä etätöitä viime vuonna? Verovähennyksestä tärkeää asiaa!

Esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä on toukokuussa yli viidellä miljoonalla suomalaisella. Poikkeusaikana työhuonevähennystä hyödyntäneiden määrä moninkertaistui, ja Verohallinto uskoo, että useat hakevat myös viime vuodelta työhuonevähennystä.

Valtaosan suomalaisista pitää lähiviikkoina ilmoittaa tiedot vuoden 2022 verotusta varten. Palkansaajilla veroilmoituksen täydentämisen ensimmäinen määräpäivä on ensi tiistaina 9. toukokuuta. Muut määräpäivät ovat 16. ja 23. toukokuuta. Pienellä osalla palkansaajista (elinkeinon- ja maataloudenharjoittajien puolisot) määräpäivä oli jo 3.4. Oma määräpäivä näkyy OmaVerossa ja esitäytetyllä veroilmoituksella.

Verohallinto on lähettänyt esitäytettyjä veroilmoituksia tänä keväänä yhteensä 5,5 miljoonaa. Palkansaajille, eläkeläisille ja etuuksia saaneille esitäytettyjä veroilmoituksia lähti viisi miljoonaa.

Töitä sekä läsnä että etänä? Tarkista matkakulut ja työhuonevähennys

Esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa. Jos kaikki tiedot esitäytetyllä veroilmoituksella ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Suurimmalla osalla esitäytetyn veroilmoituksen saajista ei ole lisättävää tai korjattavaa, vaan tiedot ovat valmiiksi oikein.

Viime keväänä reilut 1,5 miljoonaa henkilöä täydensi esitäytetyn veroilmoituksen tietoja.

Erityisesti täydennettävää voi olla palkansaajilla.

− Tarkista, että valmiiksi merkityt tulot ja vähennykset ovat oikein. Jos teit viime vuonna töitä sekä etänä että läsnä, korjattavaa tai täydennettävää voi olla erityisesti kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa sekä työhuonevähennyksessä, ylitarkastaja Minna Palomäki sanoo.

− Jos jouduit joukkoliikenteessä käyttämään kodin ja työpaikan välisillä matkoilla kasvomaskia viime vuonna 1.1.–14.4. ja ostit maskit itse, maskikustannukset voi vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina. Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä.

Jos töitä on tehnyt pääosin etänä, kannattaa täydentää veroilmoitukselle työhuonevähennys. Täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen, 920 euroa, voi tehdä, jos on tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet kaikista työpäivistä vuodessa.

Jos töitä tekee säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä, kaavamainen työhuonevähennys on 460 euroa.

– Kaikkien palkansaajien tuloista vähennetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimiskuluja, eli työhuonevähennystä tai muita tulonhankkimiskuluja kannattaa ilmoittaa vain, jos niiden määrä on tätä suurempi. Jos taas et tehnyt etätöitä viime vuonna, varmista, että veroilmoituksella ei virheellisesti ole työhuonevähennystä, Palomäki sanoo.

Työhuonevähennystä haki vuodelta 2021 kaikkiaan 410 000 henkilöä ja ennen korona-aikaa vuonna 2019 noin 100 000 henkilöä.

Ilmoita myös tulot vuokraamisesta ja virtuaalivaluutoista

Osan pitää täydentää veroilmoitukselle myös tuloja.

− Esimerkiksi vuokratulot, verkkoalustojen kautta saadut tulot ja virtuaalivaluuttojen vaihdot ovat sellaisia tuloja, joiden tietoja emme saa valmiiksi muualta esitäytetylle veroilmoitukselle. Ne pitää ilmoittaa itse, Palomäki muistuttaa.

Veroilmoittaja: tutustu ohjeisiin ja kysy tarvittaessa apua

Verohallinto odottaa, että OmaVero on tänäkin vuonna suosituin tapa täydentää veroilmoitusta. Viime vuonna 88 prosenttia esitäytetyn veroilmoituksen täydentäjistä teki muutokset palvelussa.

Vero.fistä löytyy kattavat ohjeet, miten esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa korjata tai täydentää.

Apua saa myös Verohallinnon puhelinpalvelusta, somekanavista ja chatista, joka veroilmoituksen määräpäivinä palvelee tavanomaista pidempään, klo 19 asti. Verotoimistojen aukioloajat löytyvät täältä.

Lähde ja kuva: Verohallinto

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje