KotiUutisetAsiantuntija: ”Kausivalojen tarkistamisella voit säästää jouluna jopa 4 800 % sähköä” -...

Asiantuntija: ”Kausivalojen tarkistamisella voit säästää jouluna jopa 4 800 % sähköä” – lue vinkit

Jouluna on syytä tarkistaa harvoin käytössä olevien kausivalojen kunto ja turvallisuus, mutta lisäksi kannattaa varmistaa myös niiden vaikutus virrankulutukseen. Schneider Electricin kaupallinen tuotepäällikkö Juhani Hallamaa suosittelee vanhojen jouluvalojen päivittämistä viimeistään tämän joulun jälkeen.

– Kollegani päätti tänä jouluna tarkistaa Wiser-älypistokkeella, millainen sähkönkulutus hänen vanhoilla kuusenkynttilöillään on. Ihmetys olikin suuri, kun kulutus oli 49 wattia! Pikaisen pohdinnan jälkeen valot päätettiin vaihtaa uusiin LED-valoihin ja kulutus tipahti 1 wattiin, mikä on pienin mahdollinen arvo, jonka pistoke mittaa, kertoo Hallamaa.

Jouluvalojen kulutus kuriin älyratkaisuilla

Hallamaa vinkkaa, että mikäli vanhoja valoja haluaa kuitenkin käyttää, on myös mahdollista säästää himmentämällä muuta valaistusta aikaan ja tunnelmaan sopivaksi.

Lisäksi avuksi rientää älykoti, jonka avulla valojen toiminta voidaan automatisoida auringon nousujen ja laskujen mukaan tai siten, että valot eivät pala turhaan silloin kun ollaan poissa kotoa.

– Mikäli ”aika ei olisi tällainen”, ei kollegani olisi ehkä kytkenyt jouluvalojaan älypistokkeeseen saati tullut huomanneeksi, mitä perityt kynttilät kuluttavatkaan. Suuremmassa mittakaavassa Suomessa palaa tälläkin hetkellä huima määrä sähkösyöppöjä kausivaloja aivan turhaan, Hallamaa huomauttaa.

Vinkit joulusähköön:

  • Tarkasta aina huolella sähkölaitteiden ja johtojen kunto, kun otat niitä käyttöön.
  • Käytä ulkona vain sinne tarkoitettuja sähkölaitteita.
  • Huolehdi, että johdot on sijoitettu turvallisesti ja että lapset eivät pääse joulutohinassa kompastelemaan niihin.
  • Ajasta kausivalot älykodin avulla esimerkiksi auringon nousun ja laskun mukaan.
  • Käytä turvallisia, FI-hyväksyttyjä älypistokkeita.

P.S. Muistathan myös ennen kinkkuvalvojaisia tarkistaa palovaroittimien toiminnan.

Lähde ja kuva: Schneider Electric

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT