KotiUutisetMaria Ohisalo haluaa palauttaa palvelun, joka oli käytössä ennen 90-luvun lamaa

Maria Ohisalo haluaa palauttaa palvelun, joka oli käytössä ennen 90-luvun lamaa

Vihreät esittää kotipalvelun saatavuuden palauttamista 1990-luvun lamaa edeltävään aikaan. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo peräänkuuluttaa myös korkeakoulujen opiskelupaikkojen lisäämistä jatkuvien uudistusten sijasta. Ohisalo esittää myös luonnonsuojelun rahoituksen yli kaksinkertaistamista ja kaikkien valtion omistamien vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelua. Ohisalo puhui etänä järjestetyillä Vihreiden syyspäivillä 8.10.

Lapsiperheet ovat olleet viime vuosina kriisien keskellä kovilla. Ohisalo esittää keinoa, jolla haavoittuvassa asemassa olevia lapsia voitaisiin auttaa kustannustehokkaalla tavalla.

– Kotipalvelun käyttö jäi Suomessa 1990-luvun laman jalkoihin ja sen käyttö romahti. Sille olisi kuitenkin tänä päivänä entistä suurempi tarve. Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana nimittäin lasten huostaanotot ovat tuplaantuneet. Lapsiperheiden kotipalvelu on tehokas ehkäisevän lastensuojelun muoto. Kotipalvelu voi keventää arjen taakkaa mahdollistamalla koliikkivauvan vanhemman päiväunet tai viemällä lapset hiekkalaatikolle, Ohisalo sanoo. 

Kotipalvelun nelinkertaistaminen maksaisi valtiolle noin 20 miljoonaa euroa vuodessa, mikä palauttaisi palvelun saatavuuden 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Koulutuksen osalta Ohisalo peräänkuulutti tarvetta palata perusasioiden äärelle: tarvitaan panostuksia varhaiskasvatukseen, peruskoulussa perusasioiden kuntoon laittamista, uusia aloituspaikkoja korkeakouluissa ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia.

– Mikään opiskelijavalintauudistus ei tule ratkaisemaan sitä perusongelmaa, jos opiskelupaikkoja on aivan liian vähän halukkaisiin tai eri alojen työvoimantarpeeseen nähden. Pahimmillaan jatkuva uudistusten ketjuttaminen tarkoittaa sitä että niiden vaikutuksia ei saada selville ja nuorten paineet muutosten keskellä vain syvenevät, Ohisalo toteaa. 

Ohisalo korosti myös olevansa Helsingissä käynnissä olevan Luontokapinan tavoitteiden kanssa samaa mieltä.

– Suomen tulee pysäyttää luontokato, pelastaa hiilinielut, minimoida ilmastopäästöt ja tukea ilmastokriisistä pahiten kärsiviä valtioita. Nämä vaatimukset eivät ole millään tavalla mielettömiä. Mieletön on aika, jolloin ne sivuutetaan liian radikaaleina, Ohisalo painottaa.

Ohisalo vaatii vähintään 30 prosentin suojelemista Suomen maa- ja meripinta-alasta, mitä Suomi on ajanut myös EU:n tasolla. 

–Sitä odotetaan tulevalta YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevalta kokoukseltakin. Yksi käytännöllinen askel tähän suuntaan on se, että ensi hallituskaudella luonnonsuojelun rahoitus yli tuplattaisiin nykyisestä. Toinen olisi se, että aivan kaikki valtion omistamat vanhat ja luonnontilaiset metsät suojeltaisiin, Ohisalo sanoo.

Lähde ja kuva: Vihreät – De Gröna

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT