KotiHelppooKäy tutustumassa muovien kiertoon uudessa Muovin tarina -verkkoesitteessä

Käy tutustumassa muovien kiertoon uudessa Muovin tarina -verkkoesitteessä

Hiljattain julkaistu verkkoesite kuvaa muovimateriaalien mahdollisuuksia sekä meidän jokaisen roolia muovien paremmassa kierrossa.

Esitteessä kerrotaan ymmärrettävällä tavalla muovimateriaalien haasteista ja potentiaalista, kierrätyksen tärkeydestä ja kierrätysmuovin käsittelystä. Esite on suunnattu kaikille asukkaille, erityisesti nuorille, ja sen tarkoitus on tuoda merkitystä arkiseen lajitteluun ja auttaa hahmottamaan muovien kierto osana laajempaa kiertotalouden kontekstia. ”Toivon, että esite auttaa jokaista löytämään oman roolinsa kiertotalouden rakentamisessa”, toteaa Outi Hynynen Espoon kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta.

Monipuolinen muovi

Muovi on viime vuosikymmeninä ajautunut aika negatiiviseen valoon, eikä täysin ansaitusti. On totta, että väärään paikkaan päätyessään muovi on vaaraksi luonnolle, ja uuden muovin valmistamiseen tarvitaan tyypillisesti öljyä, jonka käyttö kiihdyttää ilmastonmuutosta. Mutta muovi on myös antanut meille paljon: sen edullisuus on mahdollistanut elintason nousun, sen monikäyttöisyys on ratkaissut monta arkista ongelmaa ja vapauttanut ihmisten aikaa suurempien kysymysten pohtimiseen, sen tiiviys ja hygieenisyys tekevät siitä erinomaisen pakkausmateriaalin ja hävikin vähentäjän, ja sen keveys tekee siitä valmistetuista ajoneuvoista entistä energiatehokkaampia.

Muovin ongelmat eivät yleensä liitykään itse asiassa muoviin itseensä, vaan meihin sen käyttäjiin. Toisin sanoen suurin osa muovin haasteista olisi ratkaistavissa oman systeemimme muutoksella lineaaritaloudesta kiertotaloudeksi. Kiertotaloudessa minimoidaan uusien luonnonresurssien käyttöönotto ja pyritään sen sijaan käyttämään hyödyksi yhteiskuntamme jo käytössä olevia materiaaleja ja esineitä. Jos muovi lajitellaan asianmukaisesti, se ei päädy luontoon. Jos uusia muoviesineitä tehdään tarpeettomiksi käyneistä muovitavaroista, tarvitaan vähemmän uutta öljyä. Ja jos vanhat muoviesineet kierrätetään materiaalina eikä polteta energiaksi, niihinkin sitoutunut hiilidioksidi pysyy poissa ilmakehästä.

Miten muovien kiertoa voidaan parantaa?

Muovi on niin suosittu ja monikäyttöinen materiaali, että sen toimiva kierto on kiertotaloudessa aivan erityisessä asemassa. Siksi Espoon kaupunki ja LAB-ammattikorkeakoulu käynnistivät Muovin tarina – roskasta tuotteeksi -projektin, jonka tavoitteeksi asetettiin tehostaa muovien kiertoa molemmissa tuotteen elinkaaren päissä.

Kaikkea muovia ei vielä lajitella, eikä kaikkea lajiteltua muovia osata vielä hyödyntää materiaalina. Muovin tarina -projektissa pyrittiin sekä nostamaan lajitteluastetta että kehittämään uusia tapoja kierrätysmuovin käsittelyyn. Espoossa kerättyä sekalaista muovijätettä on nyt vuoden päivät testailtu LAB-ammattikorkeakoulun muovilaboratoriossa, ja uudenlainen tapa käsitellä kierrätysmuovia entistä suoraviivaisemmin alkaa olla valmis.

Tutustu muovien kiertoon

Lue verkkoesitteestä lisää muun muassa lajittelun tärkeydestä, kierrätysmuovin käsittelystä nyt ja tulevaisuudessa ja siitä, millaisia reunaehtoja kierrätysmateriaalin käyttö asettaa valmistettavalle tuotteelle. Käy tutustumassa muovin tarinaan!

Muovin tarinasta kerrotaan myös kiertävässä fyysisessä näyttelyssä, jossa on esillä näytekappaleita muovin eri käsittelyvaiheista ja kierrätysmuovista suunniteltuja tuotteita.

Muovin tarina -näyttely Lippulaivan kirjastossa 2.-29.8.

Muovin tarina -näyttelyn opastettu kierros Lippulaivan kirjastossa 26.8.2022 klo 14.

Muovin tarina – roskasta tuotteeksi on Espoon kaupungin ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen projekti, joka on saanut rahoitusta Ympäristöministeriön Muovitiekartan kokeilu- ja pilotointihankkeen tukiohjelmasta. Projekti on alkanut vuoden 2021 alussa ja jatkuu syyskuun loppuun 2022 saakka.

Kuvakaappaus Muovin tarina -verkkoesitteestä.

Lähde ja kuva: Espoo

Artikkelikuva: Pixabay

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje