KotiRemontointi ja rakentaminenTämä sinun on hyvä tietää aurinkosähköjärjestelmän paloturvallisuudesta

Tämä sinun on hyvä tietää aurinkosähköjärjestelmän paloturvallisuudesta

Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleisesti ottaen hyvin turvallisia. Mutta kuten kaikkiin sähköjärjestelmiin, myös aurinkosähköjärjestelmiin liittyy tulipalon riski. Riskejä voi ennaltaehkäistä ja järjestelmän käyttöikää pidentää, kun ylläpitoon kiinnitetään huomiota.

Näillä neuvoilla aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä pitenee ja paloturvallisuus paranee.

Suunnittelu ja asennus

Aurinkosähköjärjestelmien paloturvallisuuteen liittyviä riskejä on paras ennaltaehkäistä asiantuntevalla toteutuksella.

– Aurinkosähköjärjestelmät aiheuttavat tulipaloja harvoin, mutta silloin, kun näin tapahtuu, on taustalla usein suunnittelu- tai asennusvirheitä, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n tiedotteessa.

Suunnittelu- ja asennustöihin tulisi pestata päteviä ammattilaisia. Asennuksessa tulisi käyttää vaatimukset ja standardit täyttäviä sekä yhteensopivia sähkölaitteita ja osia. Lopuksi asennetulle aurinkosähköjärjestelmälle tehdään asianmukainen käyttöönottotarkastus.

Tietokortti ja varoituskyltit

Laadukkaan aurinkosähköjärjestelmän toimitukseen kuuluu tietokortti. Se sisältää tarvittavat tiedot järjestelmästä ja sen sijainnista.

– Tietokortista saa nopeasti tarvittavat tiedot järjestelmästä ja sen sijainnista pelastuslaitoksen käyttöön sekä kiinteistön erilaisiin huolto- tai remonttitöihin, Suur-Uski kertoo.

Tietokortin lisäksi aurinkosähkökohteesta on tärkeä löytyä asianmukaiset kiinteistömerkinnät ja varoituskyltit. Kaikissa tulipalotilanteissa, olipa syttymissyy mikä tahansa, opastekyltit ja tieto aurinkosähköjärjestelmästä edistävät pelastuslaitoksen töitä.

– Pelastuslaitoksen on hätätilanteessa tiedettävä kiinteistön aurinkosähköjärjestelmästä ja miten sen saa jännitteettömäksi. Opastekyltit ja tieto aurinkopaneelijärjestelmästä ovat ensiarvoisen tärkeitä pelastushenkilöstölle, sanoo johtava palotarkastaja Nina Piela-Tallberg Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Huolto ja ylläpito

Aurinkosähköjärjestelmät vaativat säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa siinä missä muutkin. Aurinkopaneeleiden käyttöikä on noin 30 vuotta. Tänä aikana paneelit ovat sääolosuhteiden armoilla. Turvallisuuden ja sähköntuotannon takaamiseksi järjestelmälle on laadittava huolto- ja kunnossapitosuunnitelma. Järjestelmä tulee myös tarkastaa tasaisin väliajoin.

– Järjestelmälle tehdään vähintään kerran vuodessa visuaalinen tarkastus. Aurinkopaneelien taakse ja alle kerääntyvä palava materiaali, kuten pöly ja lehdet, on hyvä poistaa, neuvoo Suur-Uski.

Mikäli aurinkosähköjärjestelmässä tai sen tuotannossa ilmenee jotain poikkeavaa, kannattaa heti ottaa yhteyttä toimittajaan tai huoltoon.

Lisätietoja aurinkosähköjärjestelmän paloturvallisuudesta: www.motiva.fi/aurinkosahkonpaloturvallisuus

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ
- Mainos -

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje