KotiIdeat / vinkkejäMyös omakotitalo kaipaa syyshuoltoa – katso kuuden kohdan vinkkilista

Myös omakotitalo kaipaa syyshuoltoa – katso kuuden kohdan vinkkilista

Mökin syyshuoltoa harva unohtaa, mutta myös omakotitalon kunto kannattaa tarkastaa syksyisin ennen pakkasten tuloa. Näin ikäviltä yllätyksiltä kuten jäätyneiltä putkilta tai vesivahingoilta vältytään.

Kiinteistön ylläpidossa ennaltaehkäisy on tärkeintä. Omakotitalon omistajan kannattaa seurata kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa – näin muutokset voi huomata ajoissa.

Tässä kuuden kohdan lista asioista, jotka omakotitalossa asujan on hyvä tarkistaa syksyllä.

Omakotitalon syyshuolto

  1. Veden ja energian kulutusta kannattaa seurata säännöllisesti. Esimerkiksi vesivuodon voi huomata seurannalla, ennen kuin suurta vesivahinkoa pääsee syntymään. Myös vesivuotovahdin asentaminen on nykyisin mahdollista, mikä auttaa vuotojen huomaamisessa.
  2. Huolehdi, että kylmissä tiloissa ja ulkona olevat putket eivät pääse jäätymään pakkasella. Mikäli jäätymisriski on, tulee putket eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.
  3. Tarkista, että salaojat toimivat oikein. Huolehdi, että sade- ja sulamisvedet eivät keräänny talon läheisyyteen. Tarkista ja puhdista tarvittaessa kaivojen lietepesät.
  4. Puhdista sadevesikourut lehdistä ja roskista syksyisin ja keväisin, jotta vesi pääsee valumaan vapaasti rännejä pitkin.
  5. Varmista myös lämmitysjärjestelmän toimivuus. Tarvittaessa tilaa ammattilaisen tekemä huoltopalvelu.
  6. Mikäli lämmitys- ja käyttövesiputkien toiminnassa on ongelmia, varaudu teettämään putkiremontti. Ajoissa tehty putkiremontti ennaltaehkäisee vesivahinkoja.

Myös uusissa taloissa oleva talotekniikka kaipaa huoltoa. Esimerkiksi lattialämmitys täytyy huoltaa ja päivittää aivan kuten patterit. Jos lattialämmityksen teho ei riitä, syy voi olla väärällä tavalla säädetyssä lämmitysjärjestelmässä.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT