KotiIdeat / vinkkejäNäin ennaltaehkäiset kylpyhuoneen kosteusvahingot ja vältät kalliit remontit

Näin ennaltaehkäiset kylpyhuoneen kosteusvahingot ja vältät kalliit remontit

Kylpyhuoneesta, WC:stä ja saunasta kannattaa pitää hyvää huolta.

Monet kodin home- ja kosteusongelmista saavat alkunsa kylpyhuoneista. Omilla käyttötottumuksilla ongelmien riskiä on mahdollista pienentää. Kosteusvahinkojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä ne ovat kalliita ja työläitä korjata.

Pyykinpesukone on yksi yleisimmistä vuotovahinkojen aiheuttajista. Vahinkoja voi kuitenkin ennaltaehkäistä pitämällä huolta koneen letkuista ja noudattamalla koneen käyttö- ja puhdistusohjeita. Tarkkaavaisuus puhdistustöissä on tarpeen, sillä jopa huolimattomasti takaisin laitettu nukkasihti voi aiheuttaa vahingon.

Näin voit itse ennaltaehkäistä märkätilojen vesivahinkoja

  • Tarkasta, että pesukoneen liitäntä on kunnossa. Tarkista säännöllisesti myös tulo- ja poistoletkujen kunto. Vaihda letku tarvittaessa.
  • Puhdista lattiakaivo säännöllisesti, jotta viemäriin ei pääse muodostumaan tukoksia. Lue tästä vinkkejä tukkeutuneen lattiakaivon avaamiseen.
  • Tarkasta vesikalusteiden kuten hanojen ja WC-istuimen kunto. Mikäli vuotoja ilmenee, on taloyhtiössä asuvan ilmoitettava asiasta huoltoon.
  • Pidä silmällä märkätilojen laattojen ja saumojen kuntoa. Pinnan alla kytevä kosteusvaurio voi aiheuttaa muutoksia molempiin. Huonokuntoiset saumat ja rikkoontuneet laatat tulisi vaihtaa viivyttelemättä.
  • Huonosta ilmanvaihdosta johtuvat pintahomeongelmat voivat esiintyä märkätilojen laattojen pinnoilla ja saumoissa mustina pisteinä – onneksi ongelma on usein helppo korjata myös itse. Lue tästä lisää.
  • Kylpyhuoneen pitää saada kuivua välillä. Pidä suihkut maltillisen pituisina, äläkä lotraa vettä turhaan.
  • Pidä kylpyhuone siistinä ja kuivaa pinnat säännöllisesti. Seinien ja lattioiden kuivaamiseen on hyvä käyttää lastaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Huolehdi ilmanvaihdosta – myös talvella.
  • Märkätiloja kannattaa remontoida ja käyttölaitteet vaihdattaa ennen kuin ne ovat käytetty loppuun. Vesivahingon riski on korkeampi, kun rakenteet ja laitteet ikääntyvät.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT