KotiRemontointi ja rakentaminenOstajan pikaopas – näin valitset kotiisi täydellisen takan

Ostajan pikaopas – näin valitset kotiisi täydellisen takan

Takka on käytännöllinen, sillä se tuo kotiin lisälämpöä. Lämmönlähteen lisäksi takka voi olla myös kaunis sisustuselementti.

Ota nämä asiat huomioon, kun valitset kotiisi takkaa.

Käyttötarkoitus

Onko takka ensisijaisesti lämmitykseen vai tunnelman luomiseen? Käyttötarkoitus vaikuttaa takan valintaan, mutta myös takan sijoituspaikkaan.

Sijoituspaikka

Jos lämmitys on takan pääasiallinen käyttötarkoitus, takka sijoitetaan mahdollisimman keskeiselle paikalle. Tämä takaa lämmön tasaisen jakautumisen ympäri taloa.

Takan ympärille täytyy jättää avointa tilaa. Luukun edessä suojaetäisyys palavaan materiaaliin on suurimmillaan.

Takan tyyppi

Varaava takka

Varaava takka luovuttaa lämpöä jopa puolitoista vuorokautta parilla pesällisellä. Toiset varaavista takoista voidaan liittää vesilämmitysjärjestelmään, jolloin lämpöä voidaan hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen. Myös liittäminen ilmakiertoiseen lattialämmitykseen on mahdollinen osassa varaavia takkoja.

Takan koko vaikuttaa monesti suoraan varaavan takan lämmönvarauskykyyn. Suurempi takka varaa lämpöä siis yleensä aina pidempään.

Varaavaa takkaa voi käyttää hyvin myös tulen katseluun, sillä se ei kuumenna tilaa liikaa vaan luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään.

Kiertoilmatakka

Kiertoilmatakka vetää kylmää huoneilmaa sisäänsä ja puhaltaa sen ulos lämpöisenä. Takka puhaltaa lämmintä ilmaa ulos heti kun takassa on tuli, eikä lämpöä tarvitse odottaa. Lämpö leviää nopeasti ja laajalle alueelle, minkä vuoksi kiertoilmatakka on tehokkain ja nopein takka lämmitykseen. Mutta se ei varaa lämpöä, eikä siten sovi pitkäaikaiseen lämmitykseen ilman tulen ylläpitoa.

Muuta huomioitavaa

  • Takka voi olla painava. Mikäli takan asentamista suunnitellaan jälkikäteen yläkerrokseen, on välipohjan kantavuus otettava huomioon.
  • Takan luukun malli vaikuttaa tulinäkymän laajuuteen ja suuntaan.
  • Takan lämmityspinta-ala ilmoitetaan yleensä liukuvina neliömäärinä, jotka riippuvat talon huonekorkeudesta ja energiatehokkuudesta.

Kuva: Unsplash

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT