KotiIdeat / vinkkejäSaunan pesu – näin puhdistat mökkisaunan kesäkuntoon

Saunan pesu – näin puhdistat mökkisaunan kesäkuntoon

Saunan pesu on hyvä tehdä perusteellisemmin muutaman kerran vuodessa. Mökki- ja pihasaunojen kausi alkaa olla käsillä, joten nyt on hyvä aika laittaa sauna kuntoon kesää varten. Näitä vinkkejä noudattamalla saat saunastasi puhtaan ja raikkaan. Hyviä löylyhetkiä!

Valmistelu

Tarkista ensin missä kunnossa kiukaan kivet ovat. Vaihda huonossa kunnossa olevat kivet uusiin. Vaurioituneet kiuaskivet tunnistaa esimerkiksi muuttuneesta väristä ja kivien hauraudesta.

Siirrä irtokalusteet pois saunasta.

Saunan pesu

  1. Aloita siivousurakka imuroimalla tai harjaamalla roskat ja pölyt lattioilta ja lauteilta. Puhdista myös katto ja seinät samalla tavalla.
  2. Kastele saunan puupinnat lämpimällä vedellä, joka aukaisee puun huokoset. Näin lika lähtee irti vähemmällä jynssäyksellä.
  3. Käytä pesuun yleispuhdistusainetta, mäntysuopaa tai saunanpuhdistusainetta, jota hinkkaat pintoihin pehmeällä harjalla tai saunanpesuharjalla. Muista pestä myös lauteiden välit, sivut ja alapuoli! Harjaa lauteiden puupinnat puunsyiden mukaisesti.
    1. Pesuainetta valitessasi, vältä klooria sisältäviä aineita. Kloori saattaa imeytyä puuhun, josta sitä voi vapautua hengitysilmaan lämpimässä saunassa.
  4. Pese saunan seinät alhaalta ylöspäin.
  5. Huuhtele pariin kertaan, jotta ainetta ei jää lauteisiin. Tee loppuhuutelu kylmällä vedellä, joka sulkee puun huokoset.
  6. Puhdista tarvittaessa lattiakaivo. Tämä on hyvä tehdä vähintään muutaman kerran vuodessa, jotta hajuhaittoja ja mahdollista kosteusvahinkoa ei pääse muodostumaan. Lue lisää lattiakaivon puhdistamisesta täältä.
  7. Tarkista saumojen ja kaakelien tilanne. Jos sinulla on aikaa, voit samalla puhdistaa laatoituksen ja saumat perusteellisesti saunanpesun yhteydessä. Vaihtoehtoisesti varaa tehtävälle aikaa lähitulevaisuudessa, etenkin jos laattoihin tai saumoihin on ilmestynyt mustia homepilkkuja. Lue lisää täältä.
  8. Pese lopuksi lattia. Vedä lattia lastalla, jotta saat kuivattua enimmät vedet.
  9. Sauna on hyvä laittaa hetkeksi päälle puhdistamisen jälkeen, jotta se kuivuu.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT