KotiIdeat / vinkkejäKaksi tapaa puhdistaa kristallikruunu – kumman valitset?

Kaksi tapaa puhdistaa kristallikruunu – kumman valitset?

Rakastat valon säihkettä kristallikruunussasi, mutta todennäköisesti et pidä hämähäkinseiteistä ja liasta, mitä sen pieniin osiin helposti kertyy. Kristallivalaisimen voi puhdistaa kahdella tavalla: voit joko jättää sen paikalleen kattoon, tai puhdistaa niin, että irrotat sen prismat. Lue tästä Molly Maid -sivuston ohjeet, kuinka kristallivalaisimen saa parhaiten puhdistettua.

Kuinka puhdistaa kristallivalaisin niin, ettei sitä tarvitse ottaa alas katosta

Tämä on kahdesta metodista helpompi. Jos pidät yllä siivousrutiinia, kristallikruunu ei välttämättä pääse koskaan niin likaiseksi, että se pitäisi ottaa alas. Tässä joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa siivousprojektissa.

 1. Laita kristallikruunun alle lattialle kangas, joka suojelee valaisimesta mahdollisesti tipahtavia osia rikkoutumiselta.
 2. Sammuta valo kristallivalaisimesta. Laita valokatkaisimen päälle teippiä, jotta kukaan ei vahingossa käännä valoja päälle silloin, kun olet siivouspuuhassasi. Tarvittaessa asenna lisävalo, jotta näet mitä teet.
 3. Tee puhdistusaine sekoittamalla yksi osa isopropyylialkoholia neljään osaan tislattua vettä. Voit halutessasi käyttää myös valmista kristallipesuliuosta.
 4. Laita käsiin valkoiset puuvillahanskat, jotta et jätä sormenjälkiäsi kristallipintoihin.
 5. Kiipeä tarvittaessa tikkaille ylettyäksesi valaisimeen.
 6. Suihkuta puhdistusainetta puhtaalle, nukkaamattomalle liinalle, kuten mikrokuituliinalle. Älä suihkuta ainetta suoraan kristallikruunuun, sillä seurauksena on vain pahempi sotku.
 7. Pyyhi varovasti jokainen prisma kostealla liinalla. Välttääksesi veden jättämät jäljet, pyyhi prisma heti pesun jälkeen kuivalla, nukkaamattomalla liinalla.

Paras tapa puhdistaa kristallikruunu

Perusteellisemmin kristallikruunun saa puhdistettua ottamalla valaisimen alas katosta ja irrottamalla prismat. Näin saat puhdistettua kristallit ja valaisimen rungon kokonaisuudessaan. Monissa kristallikruunuissa kristallit roikkuvat monimutkaisen näköisissä sarjoissa, minkä takia sen purkaminen osiin voi olla hermostuttava ajatus. Seuraa näitä ohjeita parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi:

 1. Aloita ottamalla valaisimesta kuvia. Piirrä tarvittaessa lisäkuvia ja kirjoita ylös muistiinpanoja. Näin kristallien asettaminen takaisin paikoilleen on helpompaa.
 2. Käytä samaa pesuainetta kuin edellisessä metodissa, tai tee sekoitus kädenlämpöisestä vedestä ja astianpesuaineesta.
 3. Irrota prismat yksi alue kerrallaan ja pese jokainen osa käsin.
 4. Kuivaa prismat heti pesun jälkeen, jolloin vältyt veden jättämiltä tahroilta.

Muita hyödyllisiä vinkkejä kristallivalaisimen puhtaana pitämiseen

Pyyhi valaisimesta pölyt parin kuukauden välein sulallisella pölyhuiskalla. Puhdista noin kerran vuodessa yhdellä edellä kuvatuista tavoista.

Vältä ammoniakkia sisältävien pesuaineiden käyttöä, sillä ne voivat syövyttää kullattuja tai hopeoituja prismojen kiinnikeosia.´

Älä koskaan käännä kristallikruunua, kun yrität ylettyä puhdistamaan sen toiselta puolelta. Pyörittäminen voi löysentää valaisimen kiinnikkeitä niin, että kruunu saattaa lopulta jopa pudota. Valaisimen pyörittämisen sijaan siirrä tikkaita aina tarvittaessa.

Harkitse lamppujen vaihtamista samalla kun puhdistat valaisimen, etenkin jos siihen on hankala ylettyä.

Lähde: Molly Maid

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT