KotiRemontointi ja rakentaminenMissä tapauksessa remontti kannattaa tehdä itse?

Missä tapauksessa remontti kannattaa tehdä itse?

Toisinaan remonttihommiin tekee mieli ryhtyä itse, varsinkin jos kokemusta löytyy, eikä vapaa-ajasta ole pulaa. Itse tehdyllä remontilla usein säästää pitkän pennin, etenkin jos lopputulos on onnistunut.

Lue tästä, milloin tee-se-itse -remontoijaksi ryhtyminen kannattaa, ja toisaalta milloin remontti on parempi jättää suosiolla ammattilaisten tehtäväksi.

Pintaremontti vai kylpyhuoneen uusiminen?

Jos suunnitelmissa on pienimuotoinen remontti, voi sen tekeminen itse olla kannattavaa ja edullistakin. Esimerkiksi tapetointi, maalaaminen ja laatoittaminen voivat onnistua erinomaisesti jopa aloittelijalta. Kummempia työvälineitä ei tarvita, eikä remontilla todennäköisesti voi saada aikaan kummoista vahinkoa.

Sen sijaan, jos remontti edellyttää seinien kaatamista tai vesieristeisiin kajoamista, kannattaa harkita tarkkaan, löytyykö itseltä riittävää ammattitaitoa. Pahimmassa tapauksessa kokematon remontoija voi tulla aiheuttaneeksi vesivahingon tai purkaneeksi kantavaa rakennetta.

Ylen tee-se-itse -remontointia käsittelevässä artikkelissa Tampereen teknillisen yliopiston rakennusopin professori Markku Karjalainen kertoo, että itse tehtyjen remonttien aiheuttamat ongelmat voivat tulla esiin vasta vuosien päästä:

– Jos ei ole ammattimies ja tekee silti itse esimerkiksi vesijohto- ja viemärikytkentöjä, voi niissä tulla helposti vuotokohtia ja niiden myötä vaurioita. Ne voivat olla piilossa rakenteissa ja muhia siellä vuosia tai vuosikymmeniä, ja saada näin aikaan melkoisia tuhoja.

Karjalainen listasi artikkelissa tyypillisimpiä remonttivirheitä, joita ovat muun muassa:

1. Mahdollinen homepommi, kun rakenteen lämpökosteusteknistä toimintaa ei tunneta

2. Liian reipas purkaminen, kun olisi kannattanut mieluummin rakentaa uusi

3. Vanhoja rakenteita ei tutkita ennen remonttia, jolloin niihin voi jäädä muhimaan homepommi tai lahonneita osia

4. Talotekniikkaan tulee vaurioita, kun asennuksia tehdään itse sähköihin, ilmanvaihtoon ja vesijohtoverkostoihin

Osa remonteista vaatii ammattipätevyyden

Yleisesti ottaen remontoijalta ei vaadita virallista pätevyyttä, vaan kuka tahansa riittävän ammattitaitoinen voi hoitaa homman.

Poikkeuksena tähän on sähkötöihin ja talotekniikkaan liittyvät remontit, joita ei tulisi tehdä lainkaan itse. Esimerkiksi öljylämmityslaitteistoihin sekä kaasulaitteisiin kohdistuvat työt, lämpöpumpun asentaminen ja sähkötyöt ovat töitä, joissa tarvitaan aina pätevyyden omaavaa ammattilaista.

Joissakin tapauksissa tehdylle työlle tarvitaan sertifioidun valvojan käynti ja hyväksyntä. Tällainen tilanne on esimerkiksi remontti, jossa on tehty vesieristys.

Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä kylpyhuoneremontin, mutta märkätilojen remonttiin on suositeltavaa ottaa henkilö, jolla on VTT:n vedeneristäjä -sertifikaatti, vaikka tämä ei olekaan pakollinen vaatimus kuluttajan teettämässä sauna- tai kylpyhuoneremontissa.

Muistathan, että ennen remonttiprojektin aloittamista on tarpeen tarkistaa, tarvitsetko remontillesi luvan. Kirjoitimme lupa-asioista täällä.

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Mainos -

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje