KotiUutisetKeittiön perusteellinen viikkosiivous tunnissa? Tee näin

Keittiön perusteellinen viikkosiivous tunnissa? Tee näin

Keittiö on kodin sydän ja sen pintapuolinen siistiminen päivittäin on tuttua: astioiden tiskaus, pöytien pyyhkiminen ja roskien lakaisu ovat normaali osa päivän rutiineja. Myöskään perusteellisemman siivouksen ei tarvitse olla paljon sen monimutkaisempi asia. Kun perusasiat ovat kunnossa, voit suoriutua keittiön viikkosiivouksesta noin tunnissa. Lue tästä, kuinka:

Huomioi nämä kaksi seikkaa ennen kuin aloitat

Tehdäksesi siivouksesta mahdollisimman miellyttävän ja tehokkaan kokemuksen:

1.     Älä ole liian perusteellinen

Tähän siivoukseen ei ole tarkoitus käyttää puolta päivää, joten älä nuohoa jokaista nurkkaa. Sen sijaan että jynssäisit yksitellen kaiken mitä keittiöstäsi löytyy, keskity kokonaisuuteen.

Saatat tuntea houkutusta puhdistaa uuni tai tiskikone kesken siivousprojektin, mutta jätä ne nyt välistä, ja järjestä niiden puhdistamiselle aikaa lähitulevaisuudessa.

Monitoimimoppi ja mikrokuituliina soveltuvat erinomaisesti keittiön siivoukseen.

2.     Hanki oikeanlaiset välineet

Oikeanlaisten siivousvälineiden hankkiminen saa minkä tahansa siivoustyön sujumaan mutkattomammin. Investoi siis sopivaan settiin toimivia, laadukkaita välineitä säästääksesi itsesi myöhemmältä päänsäryltä.

Keittiön siivoaminen askel askeleelta

Tämä siivousrutiini on tarkoitettu suunnilleen kerran viikossa tehtäväksi, riippuen siitä kuinka kovassa käytössä keittiösi on. 

Näin saat keittiösi moitteettomaan kuntoon noin tunnissa:

1. Järjestele tasot

On hankala siivota, jos joudut väistelemään roinaa joka ei edes kuulu keittiöön. Käy läpi keittiön tasot ja kerää pois kaikki ne asiat, jotka eivät sinne kuulu. Älä hidasta urakkaasi viemällä esineitä paikoilleen yksi kerrallaan, vaan pistä ne odottamaan esimerkiksi pyykkikoriin. Voit viedä tavarat paikoilleen, kun olet tyhjännyt kaikki tasot, tai kun keittiön siivous on kokonaan tehty.

Tyhjää tiskiallas ja sen ympäristö.

2. Tyhjää tiskikone ja kuivauskaappi. Tiskaa tiskit

Tyhjää tiskikone ja kuivauskaappi puhtaista astioista: Jos tiskialtaassa lojuu likaisia kattiloita, pannuja tai muita astioita, on parempi aloittaa tyhjäämällä ensin paikat, joihin saat ne laitettua. Tiskaa käsin pestävät astiat, ja pistä sitten tiskiharja astianpesukoneeseen. Täytä kone likaisilla astioilla ja pistä se pyörimään. Viereksiikö tiskialtaan reunalla rivi vesipulloja, huuhtelua odottavia jogurttitölkkejä tai muuta kierrätykseen menevää? Siisti tiskiallas ja sen ympäristö puhtaaksi kaikesta ylimääräisestä. Pyyhi välitilan kaakelit kostealla rätillä.

3. Pyyhi pölyt jääkaapin ja kaappien päältä

Riippumatta siitä mitä huonetta siivoat, siivoaminen ylhäältä alaspäin on aina järkevää. Näin alas leijaileva pöly ja lika tulee siivotuksi. Keittiössä voit aloittaa pyyhkimällä pölyt kattolampuista, jääkaapin ja kaappien päältä.

Ekologisen ja edullisen puhdistusaineen voit tehdä itse väkiviinietikasta: Laita suihkepulloon vettä ja sekoita joukkoon hieman etikkaa.

4. Siisti keittiön pienet laitteet

Seuraavaksi siivoa kevyesti keittiön laitteet. Tähän ei ole tarkoitus käyttää paljoa aikaa, joten älä ole liian perusteellinen. Tavoitteena on lähinnä pyyhkiä murut ja roiskeet mikrosta, kahvinkeittimestä, leivänpaahtimesta ja yleiskoneesta (ja muista mahdollisista keittiön pienistä laitteista).

Aloita sisäpuolelta – tyhjennä leivänmurut leivänpaahtimesta ja keitä kahvinkeittimen läpi annos etikkaseosta. Höyrytä mikron sisällä vesikippoa, johon olet lisännyt hieman etikkaa, ja pyyhi sitten mikro puhtaaksi.

Viimeistele pyyhkimällä laitteiden ulkopinnat mikrokuituliinalla, joka on kostutettu etikalla tai yleispuhdistusaineella ( huomaa, että teräspinnoista tulee sameita, jos pyyhit niitä etikalla. Voit kiillottaa pinnat tipalla öljyä).

5. Siivoa muut tasoilla säilytettävät asiat

Keittiölaitteiden lisäksi saatat säilyttää tasoilla myös muita asioita kuten mukitelinettä, yrttiruukkuja tai öljypulloja. Pyyhi kaikki puhtaaksi.

Mieti myös, onko kaikkien näiden asioiden säilyttäminen keittiön tasoilla välttämätöntä, vai voisitko pistää jotain kaappiin tai laatikkoon. Mitä vähemmän tasoilla on tavaraa, sitä siistimmältä keittiö näyttää ja sitä nopeampi se on siivota.

Myös induktiolieden puhdistat helposti etikalla. Sekoita väkiviinietikkaan hieman ruokasoodaa, ja anna tahnan vaikuttaa muutaman minuutin ajan.

6. Puhdista hella ja uunin ulkopuoli

Uunin perusteellinen siivoaminen on luultavasti parasta tehdä toisella kertaa, mutta pyyhi nyt sen ulkopuoli.

Aloita pyyhkimällä hella esimerkiksi lämpimällä saippuavedellä. Pyyhi uunin ovi yleispuhdistusaineella, etikalla tai saippuavedellä. Älä unohda nuppeja!

7. Pyyhi keittiön pinnat ja tasot

Kun tiskit on tiskattu, pölyt pyyhitty ja keittiön laitteet hohtavat puhtaina, on aika pyyhkiä tasot. Tyhjää tasot yksi kerrallaan niin, että siirrät myös niillä säilytettävät laitteet pois tieltä. Pyyhi pölyt mikrokuituliinalla, käyttäen siivousainetta, joka sopii tasojesi materiaalille. Pyyhi myös astianpesukoneen luukku.

8. Puhdista jääkaappi

Nyt ei kannata välttämättä ryhtyä jääkaapin syväpuhdistukseen, mutta käy läpi hyllyt ja heitä pois pilaantuneet ruuantähteet ja vanhaksi menneet tuotteet. Pyyhi sitten roiskeet ja laita asiat oikeille paikoilleen. Pyyhi lopuksi jääkaapin ovi.

9. Tyhjää ja puhdista roskis

Vie roskat, imuroi roskapöntön pohjalla mahdollisesti olevat murut ja pyyhi sisä- ja ulkopuoli desinfioivalla aineella.

Imuroi lattia ennen sen moppausta.

10. Imuroi ja luuttua lattia

Lakaise tai kerää lattialta isommat roskat. Imuroi, ja pyyhi sitten lattia kostealla mopilla. Litteällä monitoimimopilla voit ylettyä imuria paremmin myös kaappien alle.

11. Viimeistele siivous

Vaihda tiskirätti ja astiapyyhe puhtaaseen. Halutessasi voit laittaa maljakkoon kimpun tuoreita kukkia nauttiaksesi puhtaasta ja raikkaasta keittiöstäsi.

Kimpullinen tuoreita leikkokukkia ilahduttaa siivousurakan jälkeen.

Perusteellisempi siivous:

Viikkosiivouksen lisäksi keittiö on tarpeen siivota silloin tällöin perusteellisemmin. Muista ainakin nämä:

  • Uunin siivous
  • Jääkaapin tyhjäys ja perusteellinen siivous
  • Kaapiston ovien pyyhkiminen
  • Jääkaapin ja muiden laitteiden alustan ja taustan puhdistus
  • Liesituulettimen puhdistus

Lähde: apartment therapy

Kuvat: Pexels, Unsplash, Pixabay

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT