KotiUutisetYksinkertainen kikka painonhallintaan - asiantuntija vahvistaa, että tutkimusnäyttöä on!

Yksinkertainen kikka painonhallintaan – asiantuntija vahvistaa, että tutkimusnäyttöä on!

Tänä syksynä noin seitsemän suomalaista kymmenestä yrittää pudottaa tai hallita painoaan uuden kyselytutkimuksen mukaan. Melkein puolet kokee, että hiilihapotettu vesi auttaa heitä juomaan enemmän vettä ja moni käyttää painonhallinnassa kuplavettä. Ravitsemusasiantuntijan mukaan hiilihapotetulla vedellä voi olla lyhytaikaisesti yksittäisen aterian aikana kylläisyyttä lisäävä sekä mahdollisesti energiansaantia vähentävä vaikutus.

Painoaan yrittää tänä syksynä pudottaa noin kolmannes (32 prosenttia) suomalaisista ja painoaan hallita sitäkin useampi (noin 37 prosenttia), selviää SodaStreamin elokuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Painonpudottajista 38 prosenttia on naisia ja noin 27 prosenttia miehiä.

Moni puntaroi kuplaveden hyötyjä ja käyttöä painonhallinnan tukena, ja kyselystä ilmeneekin yhteys hiilihapotetun veden sekä kylläisyyden tunteen välillä. Yli 40 prosenttia vastaajista toteaa tuntevansa olonsa kylläisemmäksi juotuaan hiilihapotettua vettä. Yhtä moni, noin 40 prosenttia, kokee, että hiilihapotetun veden juominen on auttanut heitä juomaan enemmän vettä.

Itä-Suomen yliopiston Lääketieteen laitoksen Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön dosentti, yliopistonlehtori Leila Karhunen kertoo, että jonkin verran aiempaa tutkimusnäyttöä on siitä, että hiilihapotettu vesi voi lisätä kylläisyyden tunnetta enemmän kuin vastaava määrä hiilihapotonta (still) vettä.

– Vaikutus kylläisyyteen on lyhytaikainen eli ero on havaittu, kun hiilihapotettua tai ei-hiilihapotettua juomaa on nautittu aterian aikana tai hieman ennen sitä. Vaikutuksesta energiansaantiin saadut tulokset ovat olleet ristiriitaisempia, eli on havaittu, että hiilihapotetun veden nauttimisen myötä myös aterialla syöty ruokamäärä ja energiansaanti ovat olleet pienempiä. Eroa ei ole kuitenkaan havaittu kaikissa tutkimuksissa. Tähän voi vaikuttaa sekin, että syödyn ruoan määrään vaikuttavat kylläisyyden lisäksi myös muut tekijät. Hiilihapotetun veden mahdolliset vaikutukset kylläisyyteen näyttävät rajoittuvan aterian yhteyteen, koska eroa kylläisyydessä tai energian saannissa ei ole nähty enää aterian jälkeen. Tutkimusta aiheesta on vielä varsin vähän, Karhunen toteaa.

Tukea painonhallintaan

Keskimäärin kuusi prosenttia suomalaisista kertoo käyttäneensä kuplavettä painonhallintaan ja toteaa sen myös auttaneen. Tätä mieltä oli seitsemän prosenttia miehistä ja hieman alle kuusi prosenttia naisista. Etenkin moni nuori aikuinen ja ikäihminen kokee kuplaveden auttavan painonhallinnassa: 18–24-vuotiaiden kohdalla luku oli tuplasti suurempi (noin 12 prosenttia), samoin iäkkäämpien, 75–80-vuotiaiden kohdalla (noin 11 prosenttia).

Lisäksi hiilihapotetun veden käyttöä painonhallinnassa haluaisi kokeilla noin 13 prosenttia miehistä ja 10 prosenttia naisista. Kiinnostuneimpia ovat 25–34-vuotiaat suomalaiset, joista lähes joka viides (17 prosenttia) haluaisi testata tätä.

Leila Karhunen muistuttaa, että painonhallintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten ruokavalio, liikunta, aineenvaihdunta ja yksilölliset psyykkiset, sosiaaliset ja terveydelliset tarpeet.

– On mahdollista, että voimakkaampi kylläisyyden tunne voi auttaa vähentämään napostelua ja voi siten yhdessä riittävän nesteytyksen kanssa tukea painonhallintaa. Vesi energiattomana juomana on painonhallinnan näkökulmasta suositeltava janojuoma, ja jos veden juominen hiilihapotettuna edistää sen nauttimista, voi kuplavesi olla hyvä vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole taikatemppu painonhallinnassa, ja sen vaikutukset vaihtelevat yksilöittäin. Oman kehon kuuntelu on tärkeää, ja painonhallinnassa, kuten jokapäiväisessä arjessa muutenkin, on tehtävä valintoja, jotka sopivat parhaiten omiin tarpeisiin ja elämäntilanteeseen, Karhunen sanoo.

Suosikkitreenijuoma vesi hanasta tai kuplilla

Kyselyssä selvitettiin myös, mitä suomalaiset juovat useimmin liikuntaa harrastaessaan, esimerkiksi treenin aikana tai jälkeen. Kärkisijalle nousi hanavesi, jonka valitsi noin 82 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi suosituimmat treenijuomat ovat kivennäisvesi (noin 28 prosenttia), urheilujuoma (13 prosenttia) ja hiilihapotettu vesi, esimerkiksi SodaStream (noin 12 prosenttia). Näitä seurasivat mehu (noin 10 prosenttia), proteiinijuoma (noin 9 prosenttia), virvoitusjuoma (noin 9 prosenttia) ja energiajuoma (noin 5 prosenttia). Hajaääniä saivat elektrolyytti-/nesteytysjuoma, olut, alkoholiton olut, kotikalja, maito, piimä, kahvi, tee, lähdevesi, makuvesi, hunajavesi ja vitamiinijuoma.

Kuplavettä kertoo juovansa päivittäin tai useita kertoja päivässä lähes neljännes (noin 23 prosenttia) suomalaisista. Yleisimmin kuplavettä nautitaan janojuomana (noin 72 prosenttia vastaajista), ruokajuomana (noin 42 prosenttia) sekä liikunnan ja saunan yhteydessä (noin 23 prosenttia kumpikin). SodaStreamin aiemmin teettämässä kyselyssä suomalaiset kertoivat suurimmaksi syyksi kuplaveden juomiselle sen, että he pitävät hiilihapotetusta vedestä enemmän kuin vesijohtovedestä.

Tutkimuksesta:

Tutkimuksen toteutti Syno International. Siihen osallistui yhteensä tuhat 18–80-vuotiasta vastaajaa Suomesta. Vastaajia haastateltiin 24.–28.8.2023.

Lähde ja kuva: SodaStream

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT