KotiUutisetVaroitus! Tällaiset aurinkopaneelit ovat laittomia Suomessa

Varoitus! Tällaiset aurinkopaneelit ovat laittomia Suomessa

Markkinoilla on Suomessa aurinkopaneeleita, joita mainostetaan pistotulpan kautta helposti käyttöönotettaviksi. Näiden aurinkopaneelien tuottama sähkö syötetään käyttöön suoraan asunnon tavanomaisen pistorasian kautta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tähdentää, että tällaista laitetta ei saa Suomessa käyttää. Se on laitonta ja siitä voi olla vaaraa.

Laitteita on kaupan Suomessa, ja niitä saa tilattua verkkokaupoista myös ulkomailta.

– Älä osta tällaista laitetta, koska sitä ei saa käyttää Suomessa, sanoo ylitarkastaja Sakari Hatakka Tukesin sähkölaitteistot-ryhmästä.

Pistotulppaliitännän käyttö aurinkosähköjärjestelmissä on suomalaisen asennusstandardin turvallisuusvaatimusten ja sähköturvallisuuslain vastaista.

Turvallisuusvaatimusten vastainen sähköasennus tai sähkölaitteen käyttö voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaraa asukkaalle itselleen, kiinteistössä tai jakeluverkossa sähkötöitä tekevälle henkilölle sekä pelastuslaitosammattiselle.

Miksi aurinkopaneelin tuottamaa sähköä ei saa syöttää pistorasian kautta?

Kiinteistöjen sähköverkot on mitoitettu ja rakennettu niin, että sähkö syötetään yleisestä sähkönjakeluverkosta jakokeskukselta sähköpiireille, ryhmäjohdoille ja edelleen mm. pistorasioille ylivirtasuojien, sulakkeiden suojaamana. Jos piiriä syötetään suojalaitteen ohi esimerkiksi pistorasiasta, ei turvallisuuden kannalta olennainen ylivirtasuojaus toimi suunnitellusti, ja johto ja piiri saattavat ylikuormittua.

Jos olet liittämässä aurinkosähköjärjestelmää kiinteistön sähköverkkoon, sinun pitää olla yhteydessä alueen jakeluverkkoyhtiöön.

Aurinkosähköjärjestelmä pitää pystyä erottamaan yleisestä jakeluverkosta. Erotuslaitteen on oltava jatkuvasti yleisen jakeluverkon haltijan käytettävissä. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmästä pitää ilmoittaa varoitusmerkillä, jotta varmistetaan kiinteistössä sähköverkkoa huoltavien ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuus.

Miksi laitteita on myynnissä, miksi Tukes ei ole kieltänyt tuotteita?

Viranomaiset eivät tarkasta tai hyväksy sähkölaitteita, ennen kuin ne tulevat markkinoille. Valmistajat ja maahantuojat vastaavat siitä, että tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Ruotsissa viranomaiset ovat kieltäneet joitain vastaavia tuotteita. Suomessa Tukes ei ole tutkinut tuotteiden vaatimustenmukaisuutta, koska pistorasian kautta kytkettäviä aurinkopaneeleita ei saa Suomessa käyttää.

Myynnissä on monenlaisia laitteistoja, ja osan niistä voi ottaa käyttöön myös muuten kuin pistotulpan kautta, eli niin, että sähköalan ammattilainen tekee asennuksen, joka täyttää kaikki sähköverkkoon liitettävää aurinkosähköjärjestelmää koskevat vaatimukset.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT