Tällä viikolla (15.–21.5) vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa. Tomaatti on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista tuoreutensa, makunsa ja monikäyttöisyytensä takia. Tomaatin sesonki on juuri nyt parhaimmillaan ja kaupoissa valikoima on erinomainen. Nyt saadaan nauttia supersadosta! Alta löytyy neljä syytä siihen, miksi kannattaa popsia päivittäin tomaatteja.
Kiistattomat terveyshyödyt
Tomaatti on jo käyttömääränsä puolesta yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä kasviksista, sillä suomalainen syö tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa, joten se on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.
Tomaatti on erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.
Suomalaiset syövät vieläkin liian vähän kasviksia ja vain harva yltää päivittäiseen puolen kilon tavoitteeseen. Tomaateilla päivän kasvisannos täyttyy hyvin, esimerkiksi yksi kirsikkatomaattirasia kattaa jo puolet päivän kasvissuosituksesta. Tomaattikiloja on helppo lisätä myös lisäämällä tuoreita tomaatteja patoihin tai kastikkeisiin. Tomaattirasia toimii myös helppona mukaan otettavana eväänä.
Erinomainen makupommi – tee makutesti kotona!
Tomaatilla on erinomaiset makuominaisuudet: se on sopivan makea ja hapokas pientä karvautta unohtamatta. Tomaatissa on umamia, joka on makean, happaman, suolaisen ja karvaan lisäksi yksi ihmisen aistimista perusmausta. Tomaatti korostaa ruuassa muiden raaka-aineiden makua.
Varmin tapa nauttia maukkaista tomaateista on hankkia ne mahdollisimman kypsinä, tuoreina ja säilyttää ne huoneenlämmössä. Makutesti on helppo tehdä myös kotona. Kun laittaa toisen tomaatin jääkaappiin, ja antaa toisen vielä jälkikypsyä huonelämmössä, huomaa kuinka huoneessa säilytetyn tomaatin rakenne ja maku ovat jääkaappisäilytettyä paremmat.
Makuja on myös erilaisia eri tomaattityypeissä. Klassinen pyöreä tomaatti on maukas ja hapokkaampi tomaatti. Kirsikka- ja helmitomaatit ovat makeampia kuin klassikkotomaatti. Tertuissa myytävissä tomaateissa on vähemmän happoa ja suurempi sokeripitoisuus.
Eri tomaattityyppejä erilaisiin ruokiin
Tärkeimmät tomaatit tyypit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi makeat, värikkäät kirsikkatomaatit. Lisäksi myynnissä on muun muassa pihvi-, san marzano-, luumu-, cocktail-, helmi- ja terttutomaatteja. Saatavilla on myös erilaisia perinnetomaatteja kuten häränsydäntomaatteja.
Klassikkotomaatti sopii monenlaiseen ruokaan: salaatteihin, leivän päälle, lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin. Pikkutomaatit, kuten kirsikka- ja helmitomaatit ovat erinomaisia sellaisenaan, koristeluissa ja salaateissa. San Marzano-tomaateista saa erinomaista pizzakastiketta ja se sopii lämpimiin ruokiin ja vaikka hampurilaisiin. Pihvitomaattia voi käyttää esimerkiksi täytettynä ja grillauksessa. Maukkaat terttutomaatit sopivat syötäväksi tuoreena tai vaikka paahdettuna.
Tuoretta lähiruokaa
Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaatteja ympäri vuoden. Satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan nauttia poikkeuksellisen runsaasta tomaattisadosta. Kotimaiset tomaatit ovat lähiruokaa, ja ovat yksi tuoreimmista ruuista, mitä kauppareissulta löytää.
Suomessa tomaatteja viljelee noin 200 kasvihuoneyritystä. Suomalainen kasvihuoneviljely on tutkitusti vastuullista: ala on pudottanut hiilijalanjälkeään 60 prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana. Lisäksi suomalainen kasvihuoneviljely on vastuullinen vedenkäyttäjä. Espanjassa vesijalanjälki on 91-kertainen eli lähes 3165 litraa tomaattikiloa kohden. Tällä hetkellä Euroopan vihannesaitta Espanja kärsii rajusta kuivuudesta, jonka vuoksi maanviljely on Etelä-Euroopassa vaarassa. On erittäin tärkeää, että saamme jatkossakin nauttia näistä herkullisista vihanneksista vuoden ympäri, tuoreena ja kotimaisena.
Lähde ja kuva: Kauppapuutarhaliitto