KotiRemontointi ja rakentaminenNäin moni tekisi useammin remontteja, jos kotitalousvähennys olisi nykyistä suurempi

Näin moni tekisi useammin remontteja, jos kotitalousvähennys olisi nykyistä suurempi

Kotitalousvähennyksen ansiosta remonttikustannuksissa voi säästää jopa tuhansia euroja – nykyisen vähennyksen hyödyt painottuvat pariskuntiin ja kimpassa remontoiviin. Kaksi viidestä suomalaisesta tekisi tai teettäisi useammin tai kattavammin remontteja, jos kotitalousvähennys olisi nykyistä suurempi. Tämä selviää Starkin teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselytutkimuksesta*.

43 prosenttia suomalaisista tekisi tai teettäisi useammin tai kattavammin remontteja, jos kotitalousvähennys olisi suurempi.

– Kotitalousvähennyksellä on merkittävä vaikutus ihmisten remontointiin. Ainoastaan viisi prosenttia vastaajista sanoo, että kotitalousvähennyksen määrä ei vaikuta heidän remontointisuunnitelmiinsa, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi toteaa.

Kotitalousvähennyksen maksimi on tällä hetkellä 2 250 euroa henkilöltä, ja omavastuu on 100 euroa vuodessa.

– Pariskunta voi saada kotitalousvähennystä remontointiin 4 500 euroa, mutta erityisesti yksin remontoiville kotitalousvähennyksen korotus olisi varmasti tervetullut. Laajemmissa remonteissa henkilökohtainen maksimiraja tulee vastaan nopeasti, Päiväniemi sanoo.

Kotitalousvähennyksen määrä vaikuttaa erityisesti mökin ja vapaa-ajan asunnon omistajiin

Suurempi kotitalousvähennys lisäisi selvästi mökkiläisten remontti-intoa, sillä vain 3 prosenttia mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista kokee, että kotitalousvähennyksen määrä ei vaikuta heidän remontointisuunnitelmiinsa.

Vastaavasti jopa 24 prosenttia mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista remontoisi huomattavasti useammin tai kattavammin, jos kotitalousvähennys olisi suurempi. Lisäksi 36 prosenttia remontoisi jokseenkin useammin tai kattavammin.

Jos remontointilaskut jaetaan usean ihmisen kesken, jokainen heistä voi hakea kotitalousvähennystä verotuksessaan, sillä vähennyksen saa maksaja, esimerkkinä vaikkapa yhteinen sukumökki. Ennen kustannusten jakamista kannattaa kuitenkin tarkistaa, mitkä kaikki työt kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin, ettei veroilmoituksen yhteydessä tule yllätyksiä.

Kotitalousvähennys koskee kodin tai vapaa-ajan asunnon perusparannus- ja kunnostustyötä, eli esimerkiksi mökkirannan ruoppaus, sijoitusasunnon remontointi tai varaston purkaminen ei oikeuta vähennykseen. Vastaavasti muun muassa terassin rakentamisen, ilmalämpöpumpun asentamisen ja pintaremontoinnin voi ilmoittaa kotitalousvähennyksessä.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Cint Ab:n verkkopaneelissa toukokuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Lähde: Stark Suomi Oy

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT