KotiAsuminenTämä asuntolainaa rajoittava tekijä vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostamista

Tämä asuntolainaa rajoittava tekijä vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostamista

VATT:n tutkimus osoittaa, että lainakaton käyttöönotto hillitsi kotitalouksien velkaantumista, mutta samalla se vähensi ensiasunnon ostajien määrää etenkin pienituloisissa kotitalouksissa.

Suomessa otettiin käyttöön asuntolainakatto vuonna 2016, mikä rajoitti ensiasunnon ostajien asuntolainan 95 prosenttiin asunnon arvosta. Muiden kotitalouksien lainakatto oli 90 prosenttia. VATT:n tutkimuksen mukaan uudistus onnistui vähentämään kotitalouksien velkaantumista, mutta samalla kotitalouksien mahdollisuudet hankkia esiasunto eriarvoistuivat. Tutkimuksen tekivät VATT:n erikoistutkija Sander Ramboer ja johtava tutkija Teemu Lyytikäinen sekä VATT:sta Suomen Pankkiin siirtynyt Essi Eerola

VATT:n mukaan lainakatto vähensi ensiasunnon ostajien määrää noin 8 prosentilla. Etenkin keskimääräistä pienituloisempien kotitalouksien ensiasunnon ostaminen väheni voimakkaasti. Suurituloisten kohdalla vaikutusta ei juuri näkynyt. 

”Omistusasuminen on verotuksellisesti edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Siksi lainakatto voi vaikuttaa varallisuuden jakautumiseen rajoittamalla etenkin pienituloisimpien mahdollisuuksia hankkia omistusasunto”, sanovat tutkijat. 

Asuntokaupat, joissa asuntolaina ylitti lainakaton, vähenivät voimakkaasti uudistuksen jälkeen. Lainakaton juuri ja juuri alittavat asuntolainat puolestaan lisääntyivät. Ensiasunnon ostajat ottivat aiempaa pienempiä lainoja, mutta osa jätti ensiasunnon kokonaan hankkimatta. 

VATT:n väestötason aineistoon perustuvassa tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan uudistuksen vaikutuksia osakemuotoisen ensiasunnon ostajiin vuosina 2017 ja 2018. Osa kotitalouksista saattoi kuitenkin vain lykätä asunnon hankintaa. 

”Tulosten mukaan asuntolainojen pienenemisen yhteydessä kotitalouksien muut lainat myös lisääntyivät jonkin verran”, huomioivat tutkijat. 

Asuminen on keskeinen tutkimusaihe VATT:ssa ja yksi merkittävimmistä varallisuuden muodoista Suomessa, kuten omistusasujien korkea määrä osoittaa; Suomessa noin 60 prosenttia kotitalouksista on omistusasujia ja 35 prosenttia asuu vuokralla.

Lähde: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT