KotiUutisetHalpa sähkö saadaan talteen tämän energiaratkaisun avulla

Halpa sähkö saadaan talteen tämän energiaratkaisun avulla

Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja energian hinnannousu pakottavat pohtimaan uusia energiaratkaisuja. Enicon energiavarastot tarjoavat yhden ratkaisun energiamarkkinoiden muutoksiin.

Tamperelaisen Enico Oy:n suunnittelemat ja valmistamat energiavarastot varastoivat sähköä, kun sähkön hinta on edullinen ja mahdollistavat halvan energian käytön kalliimman hinnan aikaan. Energiavarasto voi monissa tapauksissa korvata myös dieselillä tai kaasulla käyvän varavoimalan ja sitä voi hyödyntää sähkön reservimarkkinoilla. 

Energiavarasto on hiilineutraali vaihtoehto esimerkiksi rakennustyömailla, sähköverkon korjaus- tai rakennustöissä sekä sähköautojen latauspisteenä. Liittymämuutoksia ei tarvita, sillä varastoon voi ladata sähköä hitaasti pienestä liittymästä ja sen voi purkaa ulos nopeasti suurempaa tehoa vaativiin tarpeisiin. 

– Elämme parhaillaan keskellä energiamurrosta, energian hinta ja riittävyys ovat kaikkien huulilla ja huolena. Sen sijaan, että pohdimme tuotannon siirtämistä yöaikaan, on mietittävä, miten saamme edullisen energian talteen käyttöä varten ja miten voimme lisätä päästöttömiä vaihtoehtoja, Enicon toimitusjohtaja Marko Lähteenmäki toteaa.

Latauspiste huvipuistoon ja virtaa linkkimastolle

Enico tarjoaa yhteistyössä Höyrytys Oy:n kanssa yrityksille palvelua, jossa energiavaraston saa käyttöönsä haluamakseen ajaksi ilman omaa investointia. 

– Höyrytyksellä on pitkä kokemus vastaavasta toiminnasta lämmöntuotannossa. Jos kaukolämpö katkeaa, toimitamme asiakkaallemme varalämpöä 12 tunnin sisällä. Nyt voimme toimittaa asiakkaalle myös energiavaraston vuorokaudessa, Höyrytys Oy:n toimitusjohtaja Risto Nupponen kertoo. 

Lähteenmäen esimerkissä Särkänniemen huvipuiston parkkipaikalle asennetaan kesäajaksi latauspiste sähköautoille. Sama Höyrytyksen palveluna tuotettu latauspiste voidaan siirtää talveksi Lappiin laskettelukeskukseen. 

”Varastot ovat välttämättömiä, jotta uusiutuvan energian käyttöä voidaan lisätä.”

Yöaikaisen edullisen sähkön käytön lisäksi energiavaraston avulla voi tasata kulutuspiikkejä, myydä ylimääräistä sähköä sekä osallistua reservimarkkinoille. Palvelu mahdollistaa myös energiavarastojen kytkemisen rinnakkain ja näin kokoluokan kasvattamisen ilman liittymämuutoksia, jos asiakkaan energian tarve suurenee. 

– Asiakkainamme on sähköyhtiöitä, jotka voivat palvelumme avulla tarjota asiakkailleen nopeasti riittävän suuren liittymän paikkaan, jossa sellaista ei vielä ole. Esimerkiksi maaseudulla tai haja-asutusalueilla sijaitseviin rakennuskohteisiin, Lähteenmäki kertoo. 

Nopeasti liikuteltavia energiavarastoja käytetään myös yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta kriittisen infran toiminnassa. Energiavarastolla voidaan taata esimerkiksi linkkiaseman toiminta jopa viikon ajan. 

Kohti vihreää muutosta

Lähteenmäen mukaan energiavarastojen avulla voidaan tehdä paljon muutakin kuin ladata talteen halpa sähkö ja myydä sitä. Niiden avulla voitaisiin ratkaista koko nykyinen energiakriisi ja saada vihreä muutos aikaan. 

– Jotta visio toteutuu, tarvitsemme mukaan kaikki yhteiskunnan osapuolet, Lähteenmäki toteaa. 

Yhtenä ratkaisun avaimena on virtuaalivoimalaitos, jollaisen mahdollistamiseen yksi Enicon energiavarasto on juuri lähdössä. Ruotsalaisessa kauppakeskuksessa pian sijaitseva puolen megawatin varasto auttaa tasapainottamaan sähköverkkoa kuluttamalla sähköä joustavasti verkon piikkien mukaan.   

– Kauppakeskuksen lämmitys, jäähdytys sekä ilmastointi joustavat automaattisesti verkon tarpeiden mukaan. Virtuaalivoimalaitoksia lisäämällä sähköverkon tasapaino olisi mahdollista säilyttää helposti.

Suomessa kantaverkkoyhtiö Fingrid huolehtii sähköverkon kulutuksen ja tuotannon tasapainosta. Myös energiavarastot voivat toimia taajuusreservinä kuten voimalaitokset ja kulutuskohteet. 

– Energiavarastot ovat välttämättömiä, jotta uusiutuvan energian käytön lisääminen on realistista niin, että samaan aikaan taataan sähköverkon toiminta. Aurinko paistaa vain päivisin ja tuulivoimaa syntyy vain, kun tuulee, Lähteenmäki toteaa.

Lähde: Content House

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT