KotiUutisetHeinäkuussa 2022 uusia asuntolainoja nostettiin vähemmän kuin samaan aikaan viime vuosina

Heinäkuussa 2022 uusia asuntolainoja nostettiin vähemmän kuin samaan aikaan viime vuosina

Tämän vuoden heinäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,4 miljardin euron edestä ja se on 23 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Asuntolainanostoja oli saman verran kuin heinäkuussa 2016 ja 2017. Heinäkuussa uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 110 milj. euroa, ja niitä nostettiin 29 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli 1,76 % heinäkuussa 2022. Keskikorko uusissa asuntolainoissa on noussut selvästi (prosenttiyksikön) vuoden alusta. Viimeksi uusien asuntolainojen keskikorko oli korkeampi syyskuussa 2014. Sekä omistus- että sijoitusasuntolainojen keskikorko on noussut. Uusien omistusasuntolainojen keskikorko oli 1,74 % heinäkuussa 2022. Samaan aikaan uusien sijoitusasuntolainojen korko oli korkeampi, 1,96 %.

Heinäkuun 2022 lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli asuntolainoja yhteensä 108,3 mrd. euroa, mistä sijoitusasuntolainoja oli 8,8 mrd. euroa. Asuntolainakannan vuosikasvuvauhti (2,8 %) on hidastunut tasaisesti vuodessa, ja esimerkiksi heinäkuussa 2021 vuosikasvuvauhti oli vielä 4,4 %.

Heinäkuussa omistusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta 10 kuukautta, kun sijoitusasuntolainojen oli 18 vuotta 3 kuukautta. Sijoitusasuntolainat ovat tyypillisesti pienempiä ja takaisinmaksuajaltaan lyhempiä kuin omistusasuntolainat. Yli 25-vuotisten lainojen osuus asuntolainoista on kasvanut viime vuosina. Heinäkuussa nostetuista uusista asuntolainoista yli 25-vuotisten lainojen osuus oli 42 %. Osuus on kasvanut vuoden 2021 heinäkuusta 4,7 prosenttiyksikköä ja esimerkiksi vuoden 2019 heinäkuusta 15 prosenttiyksikköä.

Lainat

Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli heinäkuun 2022 lopussa kulutusluottoja 17,1 mrd. euroa ja muita lainoja 18,1 mrd. euroa.

Suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja heinäkuussa 2,1 mrd. euron edestä, ja niistä asuntoyhteisölainoja oli 300 milj. euroa. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi kesäkuusta ja oli 2,32 %. Suomalaisille yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli heinäkuun lopussa 103,7 mrd. euroa, mistä asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 41,1 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli heinäkuun 2022 lopussa 114,0 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,03 %. Talletuskannasta oli yön yli -talletuksia 104,9 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 2,1 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat heinäkuussa 36 milj. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli heinäkuussa 0,43 %.

Lähde ja kuva: Suomen Pankki

Artikkelikuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT