KotiIdeat / vinkkejäNetrauta: Näillä neuvoilla säästät kotona sähköä ja energiaa

Netrauta: Näillä neuvoilla säästät kotona sähköä ja energiaa

Arjen pienillä muutoksilla voi olla sähkölaskuun iso muutos. Tässä artikkelissa kerromme neuvoja energiatehokkaampaan elämiseen.

Valaistus

Valaistukseen kuluu suomalaiskodeissa noin 10 % sähkönkulutuksesta, joten kannattaa sammuttaa valot huoneista, joissa kukaan ei oleskele. Vanhat lamput olisi hyvä vaihtaa LED-polttimoihin, jotka ovat energiatehokkaita. Kannattaa myös harkita älyvalaistuksen käyttöönottoa, sillä sen avulla voit muun muassa sammuttaa etänä mobiilisovelluksella kotiisi päälle jääneet valot.

Jääkaappi ja pakastin

Kylmälaitteet ovat ympäri vuoden päällä, mutta niiden sähkönkulutuksen osuus on noin 10 %. Varmista, että kylmälaitteiden lämpötilat ovat asetettu oikein (jääkaappi +5 °C ja pakastin -18 °C). Älä täytä jääkaappia aivan täyteen, äläkä avaa sen ovea jatkuvasti. Tarkista, ettei kylmälaitteen vieressä ole lämpöä tuottavaa laitetta.

Kylpyhuone ja sauna

Suihku tulisi laittaa pois päältä, kun saippuoi ja kannattaa harkita vettä säästävän suihkupään hankkimista. Kiuas kannattaa laittaa pois päältä samantien, kun on saunonut ja vaihda myös kiuaskivet noin vuoden välein. Älä myöskään juoksuta vettä, vaan sammuta hana, kun saippuoit käsiä tai harjaat hampaita.

Ruoan valmistaminen

Induktioliesi vie sähköä 20 % vähemmän kuin keraaminen liesi ja myöskin kiertoilmauuni on ylä-alalämpöuunia taloudellisempi. Uunia käyttäessä kannattaa hyödyntää esilämmitystä ja jälkilämpöä, sillä useat ruoat voidaan pistää kylmään uuniin ja näin on mahdollista säästää 15 % sähköä. Liesituuletin ei sinänsä vie paljon sähköä, mutta sitä ei kannata pitää turhaan päällä.

Pyykit ja astiat

Veden kuumeneminen kuluttaa eniten sähköä astianpesu- ja pyykkikoneissa. Pese siis aina täysiä koneellisia. Älä juoksuta vettä, kun peset asioita käsin. Kannattaa suosia linkousta, sillä linkouskierrosten nosto 1000 kierroksesta 1600 kierrokseen minuuttia kohden voi säästää peräti 25 % enemmän sähköä pyykin kuivauksessa. Monista kodinkoneista löytyy eko-ohjelma, jonka ominaisuuksia kannattaa käyttää.

Lähde: Netrauta

Kuva: Pixabay

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT