KotiIdeat / vinkkejäJääkaapin puhdistus – muista nämä 4 tärkeää vaihetta

Jääkaapin puhdistus – muista nämä 4 tärkeää vaihetta

Onko jääkaapissasi tunkkainen haju? Löytyikö vihanneslaatikon pohjalta nahistuneita porkkanoita? Jääkaapin puhtaudesta on tärkeä huolehtia, jotta ruoka pysyy turvallisena käyttää. Joskus jääkaapin puhdistus kuitenkin unohtuu.

Pyyhi roiskeet ja tahrat aina tuoreeltaan, äläkä jätä vanhentuneita ruokia jääkaappiin seisomaan. Tämän lisäksi on hyvä tehdä jääkaapin perusteellinen siivous kahdesta neljään kertaa vuodessa.

Suunnittele jääkaapin puhdistus etukäteen

Tyhjää jääkaappi täysin. Bakteerit lisääntyvät nopeasti huoneenlämmössä, joten laita maitotuotteet, liha ja muut herkästi pilaantuvat tuotteet kylmälaukkuihin, joissa on kylmäkalleja.

Jääkaapin suursiivous on hyvä tehdä juuri ennen viikon ruokaostoksia, jotta siellä on mahdollisimman vähän tavaraa.

Heitä roskikseen kaikki ruoka, joka on mennyt vanhaksi. Tarkista myös pitkään säilyvien kastikkeiden ja muiden purkkien päiväykset.

Pese hyllyt ja vihanneslaatikko

Irrota vihanneslaatikot ja hyllyt. Jos et ole varma kuinka hyllyt irrotetaan, tarkasta ohjekirjasta, jotta et vahingossa vaurioita mitään.

Pese laatikot ja hyllyt tiskialtaassa käsitiskiaineella ja kuumalla vedellä. Lasiset osat kannattaa jättää ensin lämpenemään huoneenlämpötilaan, ennen kuin niitä pesee kuumalla vedellä. Tämä pienentää äkillisestä lämpötilamuutoksesta johtuvan rikkoontumisen riskiä.

Käytä hammastikkua poistaaksesi ruoanjämät liitoskohtien koloista. Huuhtele osat ja anna sitten kuivua tiskipöydällä, tai kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Pyyhi jääkaapin sisäpuoli

Seuraavaksi puhdista jääkaapin sisäpuoli. Älä käytä liian kuumaa vettä, sillä se voi nostaa jääkaapin sisälämpötilaa, jolloin ruokien takaisin laittaminen hidastuu. Pyyhi seinät, ovi ja tiivisteet kostealla liinalla.

Kiinnitä erityishuomiota seinissä oleviin hyllyjen koloihin, joihin monesti kertyy likaa. Vanupuikko on kätevä työkalu pienten kolojen puhdistamiseen. Tarkasta myös poistovesiaukko, joka on saattanut tukkeutua. Vanupuikko sopii hyvin mahdollisen tukkeuman poistamiseen.

Kuivaa jääkaapin sisus puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Puhdista jääkaapin ulkopinnat ja viilennä viiteen asteeseen

Muista puhdistaa myös jääkaapin kahva ja ovi, joihin bakteerit pääsevät kerääntymään käsien kosketuksen kautta.

Laita hyllyt ja vihanneslaatikot takaisin jääkaappiin. Odota, kunnes lämpötila tippuu viiteen asteeseen, ennen kuin laitat pilaantuvat ruoat takaisin.

Kuva: Pexels

 

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT