KotiRemontointi ja rakentaminenRiitatilanteet voivat tuplata remontin kustannukset – yksi helppo keino ennaltaehkäisee ongelmia

Riitatilanteet voivat tuplata remontin kustannukset – yksi helppo keino ennaltaehkäisee ongelmia

Remonttiriidat voivat käydä kalliiksi.

Aina remontit eivät onnistu toivotulla tavalla. Remonttien lopputuloksista riidellään säännöllisesti oikeudessa asti. Oikeuskulut voivat nousta pahimmillaan tuhansiin euroihin.

Remonttiriitojen aiheina on tavallisimmin työn viivästyminen, remontin hinta tai remontin työn jälki.

Useimmiten oikeuteen päätyvistä remonteista ei ole sovittu kirjallisia sopimuksia. Jälkikäteen joudutaan väittelemään siitä, mitä remontin laajuudesta, kestosta ja hinnasta on aluksi sovittu. Toisinaan myös remontin aikana ilmentyneistä yllätyksistä on aiheutunut lisätöitä, joista saatetaan riidellä. Myös takuukorjaukseen kuuluvista korjauksista voidaan riidellä, mikäli remonttivirheitä ilmenee.

Tee aina kirjallinen sopimus

Tärkein keino välttää riitoja on sopia urakoitsijan kanssa remontista kirjallisessa urakkasopimuksessa ennen kuin remontti aloitetaan. Sopimukseen kirjataan, mitä remontoidaan, missä aikataulussa remontti toteutetaan ja mihin hintaan. Sopimuksessa kannattaa myös mainita, miten toimitaan, mikäli remontin aikana ilmenee yllätyksiä.

Riitatilanteiden kannalta on myös parempi, jos remontista maksetaan vasta sen valmistuttua, ei ennakkoon.

Istu alas yhdessä urakoitsijan kanssa, ja kirjaa sopimukseen ainakin nämä asiat:

  1. Aloitus- ja valmistumisaika.
  2. Työn sisältö. Mitä urakkaan kuuluu tarkalleen.
  3. Työn hinta ja laskutusperusteet, sekä mahdolliset maksuerät. Onko kyseessä tuntityö vai urakka? Mitä hinta tarkoittaa (kiinteä urakkahinta, kustannusarvio, enimmäishinta).
  4. Materiaalit. Kuuluuko urakan hintaan? Mitä materiaaleja käytetään ja minkä laatuisia?
  5. Mahdolliset aliurakoitsijat.
  6. Työn valmistumisen viivästyminen. Mitä tästä seuraa?
  7. Takuut. Urakoitsijan antama takuu työlle, sekä valmistajan antamat takuut materiaaleille.

Valmiin sopimuspohjan urakkasopimuksen tekemiseen löytää helposti netistä esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulta.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT