KotiSisustaminenNäin valitset itsellesi laadukkaat ja kestävät lakanat

Näin valitset itsellesi laadukkaat ja kestävät lakanat

Mikään ei liene niin ihanaa, kuin puhtaisiin lakanoihin pujahtaminen pitkän päivän jälkeen. Varsinkin, jos lakanat ovat hyvälaatuiset ja miellyttävän tuntuiset. Oikein valituilla lakanoilla kotiin voi tuoda aivan kuin hotelliyön tuntua.

Laadukkaiden lakanoiden kudos on hyviin tiivistä, minkä vuoksi lakanat kestävät käyttöä jopa vuosia. Laadukkaat lakanat tuntuvat ihoa vasten sileältä ja pehmeältä.

Lakanakaupoilla kannattaa valita luonnonmateriaaliset lakanat. Mikäli mahdollista, lakanoihin kannattaa myös sijoittaa hieman enemmän, sillä huonolaatuiset lakanat voivat kulua käyttökelvottomiksi jopa muutamassa kuukaudesa.

Näin tunnistat hyvälaatuisen lakanan

  • Millainen on kankaan käsituntuma? Suosi lakanoita, jotka tuntuvat käteen pehmeiltä ja sileiltä. Osta lakanat, joiden tunnusteleminen kaupassa on mahdollista.
  • Kuultaako lakanasta läpi? Laadukkaaseen lakanaan on käytetty ohutta lankaa, mutta se on kudottu niin tiiviisti, ettei valo paista kankaan läpi. Suosi lakanoita, joiden lankaluku on vähintään 200 lankaa neliötuumalla.
  • Näkyykö lakanassa valoa vasten nöyhtää? Irtonaiset kuidut kertovat, että lakana tulee nyppyyntymään.
  • Roikkuuko lakanasta langanpätkiä? Laadukkaat lakanat on siististi ommeltu ja niiden saumat ovat sisäpuolella.

Näin valitset itsellesi sopivan lakanamateriaalin

Lakanoissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, puuvillaa tai pellavaa. Tekokuituiset lakanat, kuten polyesterilakanat, ovat hiostavia, sähköistyviä, rypistyviä ja nukkaantuvia.

Puuvilla

Puuvilla on maailman suosituin lakanamateriaali. Se kestää, hengittää ja on helppohoitoinen. Toisin kuin keinokuidut, puuvilla ei myöskään sähköisty.

Perkaalipuuvilla on ylellisen silkkistä ja sileää puuvillaa, joka on kudottu ohuesta kammatusta puuvillalangasta. Perkaalipuuvillaisia lakanoita kutsutaan toisinaan myös hotellilakanoiksi ryhdikkyytensä vuoksi.

Puuvillasatiiniset lakanat saavat nimensä kankaan kudostyypistä. Puuvillasatiini on tiivis ja kiiltävä kangas, joka on ihoa vasten sileä ja lämmin. Puuvillasatiinia ei kannata sekoittaa polyesterisatiiniin.

Myös kampapuuvilla on kestävää ja pitkäkuituista puuvillaa, ja laadukas materiaalivalinta lakanalle.

Pellava

Pellava on laadukas ja käytännöllinen lakanamateriaali. Pellava tuntuu kuumalla viileältä ja viileällä lämpimältä, se myös hylkii likaa.

Pellava on puuvillaa ekologisempi vaihtoehto ja kestää käyttöä erittäin hyvin. Kangas rypistyy helposti, mutta se on osa pellavalakanoiden viehätystä ja tyyliä. Pellavalakanat saattavat tuntua ensin karheilta, mutta materiaali pehmenee ajan myötä.

Kuva: Unsplash

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT