KotiRemontointi ja rakentaminenKohta on syyssateiden aika – ovatko kotisi salaojitukset kunnossa?

Kohta on syyssateiden aika – ovatko kotisi salaojitukset kunnossa?

Toimivat salaojitukset suojaavat taloa muun muassa kosteusvaurioilta.

Omakotitalon salaojitus suojaa talon perustuksia ja rakenteita kosteus- ja routavaurioilta. Kosteat perustukset rappeutuvat ja aiheuttavat homeongelmia.

Useat omakotitalot Suomessa ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ongelma on suurin etenkin ennen 90-lukua rakennetuissa taloissa. Vuosituhanteen vaihteessa säädökset tiukentuivat, ja kestävämpiin salaojituksiin alettiin satsata.

Näin salaojista johtuvat kosteusongelmat voi huomata

Salaojan ongelman voi huomata esimerkiksi kellarin hajusta. Mikäli kellari on tunkkainen ja kostea, on perustukset todennäköisesti kosteat. Kosteus aiheuttaa muun muassa sokkelin hilseilyä sekä värimuutoksia sen pinnassa.

Syyssateiden aikaan on hyvä tarkkailla, mihin vesi valuu. Vesi ei saisi kerääntyä lähelle taloa, vaan sen pitäisi valua poispäin. Myös keväisin lumien sulamisaikaan on hyvä tarkastaa, että kaikki toimii niin kuin pitäisi.

Nykyisin salaojakaivoihin voidaan asentaa etäseurantajärjestelmä, joka hälyttää, mikäli järjestelmässä on ongelmia eikä vesi pääse poistumaan. Myös vanhoihin salaojajärjestelmiin tai sadevesikaivoihin voidaan asentaa etäseuranta.

Salaojituksen tarkistus

  • Tarkista talon ympärillä olevat salaojien tarkastuskaivot. Salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään, joten älä sekoita niitä keskenään.
  • Veden pinta kaivossa ei saa ylettyä salaojaputken alareunaa ylemmäksi. Mikäli vedenpinta on korkeammalla, on putkistossa jokin vialla.
  • Tarkista myös kaivojen lietepesät ja tyhjennä tarvittaessa.
  • Varmista, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT