KotiHelppoo4 yleistä kylpyhuoneen ongelmaa, jotka voit ratkaista itse

4 yleistä kylpyhuoneen ongelmaa, jotka voit ratkaista itse

Kylpyhuone on yksi kodin pienimmistä tiloista, mutta joskus se voi aiheuttaa isoa päänsärkyä. Tukkeutunut lattiakaivo ja liruttava suihku ovat pulmia, jotka häiritsevät soljuvaa arkea. Onneksi ne on helppo korjata itse! Tässä neljä yleistä kylpyhuoneen ongelmaa, jotka voit ratkaista ilman ammattilaisen apua:

Riittämätön ilmanvaihto

Tuuletusjärjestelmän tarkoitus on vähentää kosteutta kylpyhuoneessa. Jos pesuhuone pysyy suihkun jälkeen kosteana niin, että peilit pysyvät huurtuneina minuutteja, on tarpeen tarkastaa kylpyhuoneen ilmanvaihto.

Ilmanvaihdon toimivuuden voit testata helposti paperiarkilla. Pistä paperi poistoilmaventtiilin päälle, ja katso, pitääkö veto sen paikoillaan. Jos paperi tippuu, ei tuuletus toimi riittävän tehokkaasti.

Tarkasta, onko venttiili mennyt huonepölystä ja vaatteiden nukasta tukkoon. Puhdista tarvittaessa (poistoilmaventtiilit tulisi puhdistaa pari kertaa vuodessa). Varo ettet puhdistaessasi muuta koneellisen ilmanvaihtoventtiilin säätöä!

Homepilkut

Huono ilmanvaihto kylpyhuoneessa aiheuttaa hometta. Home kannattaa ottaa vakavasti, sillä se voi aiheuttaa hengitystieongelmia ja allergioita.

Kun huomaat epäilyttäviä mustia pisteitä kylpyhuoneen seinillä, on parasta hoitaa asia kuntoon saman tien. Jos laatat ja saumaukset ovat ehjät ja paikoillaan, on kyse usein pintahomeesta, minkä voit poistaa itse.

Laatoista voit pyyhkiä homepilkut emäksisellä puhdistusaineella. Kaakelisaumoista homepilkut on vaikeampi poistaa, ja saumaukset kannattaakin uusia, jos hometta on yhtään enemmän (uusi silikonisaumaukset noin 3–6 vuoden välein).

Huolehdi vastaisuudessa kylpyhuoneen riittävästä ilmanvaihdosta. Jos ongelma palaa nopeasti, voi olla, että kyseessä on pintaa syvemmällä oleva kosteusvaurio. Ota tällöin yhteyttä ammattilaiseen.

Kalkkeutunut suihkupää

Missä on vika, kun suihku liruttaa vettä tuskastuttavan heikkona nauhana, vaikka vedenpaine on kunnossa? Kyse on todennäköisesti kalkkisaostumista suihkupään sisällä, jotka tukkivat osittain veden virtausaukot. Onneksi ratkaisu ongelmaan on helppo, halpa ja myrkytön. Tarvitset vain etikkaa.

Toimi näin:

 • Täytä ehjä pakastepussi puoleen väliin saakka etikalla.
 • Laita suihkupää etikkaan, ja kiinnitä pussi suihkun varteen kuminauhalla.
 • Anna suihkupään liota etikassa vähintään kaksi tuntia, tai yön yli.
 • Poista pussi. Tarvittaessa puhdista suihkupää liinalla tai pehmeällä harjalla.
 • Juoksuta hieman vettä ennen suihkun käyttöä!

Tukkeutunut lattiakaivo

Lattiakaivon puhdistus ei monesti käy mielessä, ennen kuin suihkussa käydessä huomaa, että viemäri ei enää vedä. Lattiakaivon kaivelu ei ehkä ole tehtävä miellyttävimmästä päästä, mutta ongelman saa yleensä ratkaistua melko helposti itse, eikä putkimiestä tarvita.

 1. Jos tukos ei ole kovin vaikea, voi sen saada poistettua käyttämällä viemärinavaajaa. Muista käyttää kumihanskoja, ja huolehdi ilmanvaihdosta.
 2. Jos tukos on vaikeampi, tai haluat valita ekologisemman vaihtoehdon, voit poistaa tukokset mekaanisesti:
 • Pistä kumihanskat käteen, ota viereesi muovipussi, ja kaiva hiustupot ja muu mönjä ulos lattiakaivosta. Halutessasi voit käyttää puuhaan rautakaupasta saatavaa viemärirassia, tai taivutella metallihenkarista tai rautalangasta koukun. Pistä poistamasi aines suoraan muovipussiin.

Kun lattiakaivo on puhdistettu, voit vielä tehostaa operaatiota ruokasooda-etikka-seoksella:

 • Kaada viemäriin noin desilitra etikkaa ja sen jälkeen pari ruokalusikkaa ruokasoodaa, jolloin seos alkaa kuohua ja kuplia voimakkaasti.
 • Anna vaikuttaa noin kymmenen minuuttia, huuhtele sitten kuumalla vedellä.
 • Voit käyttää etikkasoodapuhdistusta myös viemäreiden hajuongelmiin!
TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje