KotiUutisetTestiryhmä kokeili tuotelegendan: "Tämähän on melkein huijausta!"

Testiryhmä kokeili tuotelegendan: ”Tämähän on melkein huijausta!”

PUUTARHA/KULUTTAJA Roundup on lähes legendan mittoihin paisunut rikkakasvintorjunta-aine, jonka on kerrottu poistavan rikkakasvit juurineen – helposti ja tehokkaasti. Roundupin tehoaineena vuosikaudet ollut glyfosaatti on imeytynyt kasvin lehdille ruiskutettuna juuriin asti.

Käsittelyn seurauksena kasvi on kellastunut ja kuihtunut pois juurakkoa myöten.

Monilla on hyviä kokemuksia tuotteesta. Se todella on tehonnut puutarhassa.

Sitten tuli glyfosaattikohu oikeudenkäynteineen. Tehoaineen käyttöä alettiin sittemmin pohtia, ja tilanne on nyt se, että Euroopan komissio on antanut täytäntöönpanoasetuksen (2364/2022), jolla se jatkaa glyfosaatti-tehoaineen hyväksymistä yhdellä vuodella – jotta tehoaineen valmistelussa oleva uudelleenarviointi voidaan suorittaa.

Glyfosaatin käyttölupa on siis voimassa joulukuun loppuun tänä vuonna.

Roundupin kohdalla vaikuttavan aineen käytöstä kuitenkin luovuttiin jo jokin aika sitten. Vaikuttavaksi aineeksi tuli pelargonihappo.

Tuotetta myydään siis edelleen samalla nimellä, mutta tehoaine vaihtui. Näin firma itse tiedotti:

Glyfosaattia sisältävät tuotteet ovat poistuneet Roundup-tuotevalikoimasta. Oy Transmeri Ab on lopettanut kuluttajatuotteina myytävien, harrastekäyttöön tarkoitettujen glyfosaattituotteiden maahantuonnin ja myynnin Suomessa. Roundup-tuotemerkki jatkaa markkinoilla, mutta valikoimassa jatkavien tuotteiden vaikuttava raaka-aine ei ole enää glyfosaatti.

Onko tällä ollut merkitystä?

Kyllä on. Tuote ei ole teholtaan enää lainkaan samaa, ei sinne päinkään.

Testiryhmämme käytti ainetta (neljä henkilöä) omassa puutarhassaan ja antoi tuotteelle hyvin samansuuntaisen arvion:

-Valitettavasti tämä ei ole enää samaa tuotetta. Miksi on pidetty sama nimi kun tuote on eri?

-Aika paska ja kallis. Maksoi liki neljäkymppiä ja tehoa ei ollut. Varmaan anopin kusikin olisi tehonnut paremmin.

-Ei jatkoon. Tämä ei todella ansaitse ostamista.

-Tämä on lähes huijausta. Tuote jatkaa samalla nimellä mutta tehoaine vaihtuu. Silloin koko tuotenimen pitäisi vaihtua, mutta ei, myydään nyt kuluttajille vaan, jos vaikka ostaisivat. Tämä on sama kuin vaihtaisin Ladan koneen Volvoon, mutta pitäisin edelleen Volvon merkin keulassa.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT