KotiAsuminenTällainen muutos asuntokaupassa ja vuokravälityksessä oli vuoden takaiseen verrattuna

Tällainen muutos asuntokaupassa ja vuokravälityksessä oli vuoden takaiseen verrattuna

Kiinteistömaailma-ketju välitti juuri päättyneessä joulukuussa yhteensä 753 kohdetta. Näistä 502 oli käytettyjen myynnissä olleiden kohteiden välitystä, 15 uudiskohteiden välitystä ja 236 vuokrakotien välitystä. Asuntokaupan tavanomaista hiljaisemman joulukuun valopilkku oli siten vuokravälitys, jossa yllettiin reilusti yli edellisvuoden joulukuun lukujen, noin 20 prosentin kasvuun.

Suomalaiset pitävät tyypillisesti joululomaa kodinostohankkeistaan joulunaluspäivät. Tänä vuonna tämä näkyi erityisen selvästi, ja kuukauden asunto- ja kiinteistökauppamäärä jäi noin kahteen kolmasosaan tavanomaisesta joulukuun kauppamäärästä. Ero on vielä suurempi edellisvuoden joulukuuhun, jolloin Kiinteistömaailman teki yli 30-vuotisen historiansa parhaan joulukuun käytettyjen kohteiden kaupassa. Silloin ketju teki 940 käytettyjen ja 49 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa.

Vuokravälityksessä sen sijaan aktiviteetti ylitti selkeästi viime vuoden vertailukuukauden. Joulukuussa Kiinteistömaailma-ketjun toimipaikat välittivät 236 vuokrakotia, kun määrä jäi edellisvuoden joulukuussa alle 200:n.

”Lokakuussa alkanutta tilannetta voi kuvata siten, että tarvevetoiset asunto- ja kiinteistökaupat tehdään, samoin kuin vuokrakodin vaihdot, mutta erityisesti sijoitusasuntokauppa on vaisua. Tuhannen taalan kysymys on, milloin otollisempaa hetkeä odottavia kauppojen kasvava patouma alkaa purkautua. Tavanomaisiin aikoihin verrattuna meillä alkaa olla maassa tuhansiin nouseva tekemättömien kauppojen odotustila, joka väistämättä lähtee liikkeelle jossain vaiheessa”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Patoumasta kertoo myös se, että asuntoportaaleissa kävijöitä oli joulukuussa lähes saman verran kuin vuosi sittenkin. Kiinnostusta ja tarvetta on, mutta ratas odottaa pyörähtämistään”, Kyhälä lisää.

Lähde: Kiinteistömaailma

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT